40 jaar kerk- en kerstviering

  IMGP8772

40 jaar kerk– en kerstversiering

 

Na een restauratie van anderhalf jaar staat de Stompwijkse Laurentiuskerk er weer piekfijn bij. Kerstmis 2010 werd nog uitgeweken naar het Dorpshuis en de Sporthal. Maar dit jaar zullen we Kerstmis weer kunnen vieren in onze prachtig versierde kerk. Dat klinkt vanzelfsprekend maar er komt natuurlijk veel voor kijken. Vandaar dat we in dit Kerstnummer de mensen die dit verzorgen eens in de schijnwerpers willen zetten. Hoeveel jaar geleden zij begonnen is niet meer precies te achterhalen. Maar het getal 40 valt telkens. Ook de naam van Moe, Mart, Luiten komt naar boven. En van de koster die ieder jaar een tafel en de bewaarde spullen van andere jaren klaarzet. Het mag liefst weinig of niets kosten. Velen zijn dus al aan het groen plukken en snijden geweest in eigen en andere tuinen.

kerststuk kerkBegin december wordt de hele groep van zo’n 17 dames en 4 heren opgebeld door Bep van der Voort. Iedereen reageert meteen enthousiast. Als de dag van versieren daar is, brengt een ieder zijn eigen schaar, mesjes en tangen mee. Elk heeft ook een eigen taak, die voor jaren vastligt. Enkelen verzorgen de grote stukken bij het altaar. Anderen brengen de, altijd gesponsorde!!, kerststerren aan rond de pilaren en boven het tabernakel. Nu komen ook de mannen in actie voor het zware ophangwerk. Al naar gelang er nog andere Kerstvieringen zijn, bijvoorbeeld met de basisschool of de KBO, valt de dag van versieren een week tot 10 dagen voor de Kerst. Vaak moet dan tussendoor de bloemenvazen worden bijgevuld, om te zorgen dat ze het nieuwe jaar halen. Ook fresia’s en anthuriums worden door kwekers geschonken. En geen bloemetje blijft er over. Door de hele pastorie heen vindt alles wel een plekje. Nu ze er over nadenken vinden de dames het zelf ook wel heel bijzonder dat ieder jaar zo’n grote zelfde groep een hele middag ongelooflijk hard aan het werk is om dit in zo’n korte tijd voor elkaar te krijgen. Waarvoor alle hulde !

Agnes van Boheemen- Vollebregt