Cadeaus……..regalame

  DSCN2232

C ADEAUS …. ´REGÁLAME´ !

 

Inderdaad iedereen vindt het leuk om wel eens een cadeautje te geven of te ontvangen.

Vooral in de kersttijd in de straten van Sucre (Bolivia) hoor je kinderen met een bedelend handje achter je roepen  ´regálame´(=geef me een cadeautje/iets)! Gisteren kwam er een jongentje, genaamd Henry, met zijn kleine broertje het eetcafé binnen en zei ´regálame´, als juf moet ik daar natuurlijk op inspringen dat je als eerste gedag zegt en vraagt hoe het gaat. Natuurlijk snap ik dat deze jongen weinig heeft maar bedelen is echt niet de oplossing. Wat brood en aardappelen die we niet meer gebruiken heb ik hem gegeven. En nu maar hopen dat hij de volgende keer binnenkomt en als eerste zegt ´¿Hola Linda, cómo estás? … of is dat teveel gevraagd.

Deze kinderen komen vaak met hun moeders vanuit de bergdorpjes in kersttijd naar de stad. In de stad worden vaak allerlei activiteiten georganiseerd waarbij deze mensen dan inderdaad iets krijgen … kersteten, cadeautjes, chocolademelk met buñuelos (Boliviaanse oliebollen). Je ziet ze soms zelf in grote getale van het plein naar een andere straat in het centrum van de stad rennen om weer in de volgende rij te gaan staan.

Het is natuurlijk mooi om te zien dat veel mensen in de kersttijd iets willen doen voor deze mensen. Maar zou dat niet het hele jaar gedaan moeten worden? Natuurlijk is het niet goed om het hele jaar cadeautjes te geven maar een ´hengel´ geven waarmee ze zichzelf kunnen helpen zou natuurlijk het allermooiste cadeau zijn!

In eetcafé Amsterdam organiseren we dinsdag 20 december een charity kerstquiz om geld in te zamelen voor een kerstactiviteit met de talenschool Fenix. Alle werkende en arme kinderen  worden uitgenodigd voor het eten en dansen voor het kindje Jezus en een cadeautje! Misschien één van de vele activiteiten, maar toch, je wilt deze kinderen een warme kerst bezorgen. Ook zullen we melk en luiers brengen bij het weeshuis waar op dit moment een babyboom van 20 baby´s van onder een jaar hebben. De melk en luiers zijn niet aan te slepen. Het mooie is dat de ´grote kinderen´ van 4 en 5 jaar op donderdagavond het kerstspel spelen, ik ben benieuwd!

Nog één laatste toegift … over cadeautjes gesproken, de mensen zijn hier heel erg gesteld op een kerstpakket, een echt authentiek kerstpakket met een hele kip, andere levensmiddelen, een fles wijn, paneton (kerstbrood), snoepjes en koekjes etc. Als je dan vertelt dat je in Nederland tegenwoordig ook kan kiezen voor een GOED DOEL in plaats van een kerstpakket. Nee dat kunnen ze hier nog niet begrijpen. Maar goed we praten dan ook wel over hele andere werk- en salarisomstandigeheden. Goed, de ondernemers hebben tot 20 december om de kerstgratie (13e maand) uit te keren, dus de werkende bevolking heeft een aardig kerstcentje om wat leuke CADEAUS weg te geven!

Voor nu wens ik vanuit Sucre iedereen Prettige Kerstdagen en een gelukkig 2012. Natuurlijk wil ik namens Stichting Amigos en de kinderen in Sucre iedereen bedanken die ons altijd een warm hart toedraagt en ons ´cadeautjes´ geeft, zodat we in Bolivia de kinderen, families en centra kunnen blijven helpen met een extra cadeautje.

 

Saludos desde Sucre,

Linda de Jong