Marathonschaatsen

MARATHON SCHAATSEN

In de afgelopen weken zijn er 5 wedstrijden verreden, waaronder twee op FlevOnice voor de KPN Super Prestige Cup. Het NK op 2e kerstdag in Heerenveen, 29 december in Enschede en 7 januari in Alkmaar voor de KPN. Op FlevOnice op 22 december, een wedstrijd over 75 km en een ploegentijdrit in de wind en regen. De sterke Rob Hadders won de wedstrijd en met zijn SOS ploeg ook de ploegentijdrit over 9 km. Hij won ook het eindklassement van de KPN Super Prestige, hoewel Garry Hekman de laatste wedstrijd won. Arjan Stroetinga won voor de 4e keer op rij het NK. Deze meestersprinter gaat nog veel meer wedstrijden winnen. Op 29 december in Enschede won Jorrit Bergsma en op 7 januari in Alkmaar Bob de Vries. Al deze mannen rijden bij de super BAM ploeg onder de knoet van Jillert Anema. Het is wel zo dat ze bepaalde wedstrijden laten schieten en hun doelen vooraf bepalen.

Joost Juffermans rijdt wel al deze wedstrijden behalve de laatste in Alkmaar en tussendoor nog even een 5 km om zich te plaatsen voor WB wedstrijden. Helaas lukte dat niet. In feite niet vreemd door al die wedstrijden en zeker op FlevOnice verlies je wat snelheid. Op het NK nam Joost het initiatief en forceerde de ontsnapping tot de mannen van BAM het overnamen. De beste schaatsers ter wereld namen het over. (Jorritsma, de Vries) Joost finishte als 8e. Hij is nu eenmaal geen sprinter. Wel is het peloton uiterst attent als Joost zich voorin bevindt. Toch enige angst als hij de benen neemt.

Bij de dames is het stuivertje wisselen tussen Mariska Huisman en Foske Tamar van der Wal. Beide beschikken over een scherp eindschot. Hoewel op FlevOnice Mireille Reitsma de Super Prestige won. Huisman leidt het klassement maar heeft de cup nog niet binnen.

377259_309727675712546_160600540625261_1199936_991094663_n[1]Zoey van den Bosch reed op Flevo twee keer mee. Wind, regen en slecht ijs maakten het voor haar extra zwaar. Binnenkort kan ze honderden kilometers op natuurijs trainen. Wellicht gaat het daarna beter op dat slechte ijs. In Enschede reed ze haar beste wedstrijd van het seizoen. Ze finishte prima in het peloton als 30e. In Alkmaar ging na zes keer 1500 meter, het kaarsje uit. Het was een zeer harde wedstrijd.

Martijn van Es is weer gezond. Hij is volop in training voor de buitenlandse wedstrijden. Zaterdag in Alkmaar finishte hij als 38e.

Volgende wedstrijden:

Vrijdag 13 januari in Hoorn de 13e wedstrijd om de KPNcup en zaterdag 14 januari in Deventer. Start beide wedstrijden om 18.00 uur 1e divisie, dames 19.30 en Top divisie om 20.30 uur.

Aad de Haas