Nederland in de ban van strenge vorst en Elfsteden-koorts

  Vogelplastocht

Afgelopen weekend genoten we met z’n allen weer eens van een sportief wintertafereel. Bij het krieken van de dag met temperaturen van -12 graden gaf de aanblik na het openen van de gordijnen op zaterdagochtend, ons een uiterst prachtig plaatje. Mensen trokken er massaal op uit om te gaan wandelen en warm aangekleed met mutsen op en wanten aan liepen zij met blozende wangen door een prachtig, met rijp bedekt, winterlandschap. De gevoelens bij deze prachtige panorama’s worden nog eens versterkt door de weersvooruitzichten die aanhoudende strenge vorst voorspellen. Vooral natuurijsschaatsers lieten hun planning van de dag varen en bonden hun ijzers onder. Als er ijs is, moet je gaan schaatsen!

De ijsclub weet dan ook wat er moet gebeuren. Bij elk naderend winterseizoen nemen wij het draaiboek door. Nu kunnen wij die goed gebruiken. Om de schaatsers snel en sfeervol te bedienen gaan wij eerst naar de Vogelplas. De naderende vorst beloofde prachtig ijs, maar woensdag en donderdag hield de wind diverse delen open en vrijdag ging het ook nog eens sneeuwen. De ijsmeesters lagen na diverse metingen een 1,5 km lange schaatsbaan neer. Eerst met de sneeuwschuiver en daarna met een borstelmachine die het zwarte ijs te voorschijn toverde. Daarmee moesten we het dit weekeinde doen.

De Koek en Zopie tent werd geïnstalleerd, bevoorraad en bemand. Zaterdagochtend om 11.00 uur draaide hij op volle toeren. Verwend van voorgaande jaren wisten de schaatsers de boerderij van Adri van Santen weer te vinden. Parkeerterrein, toilet, Koek en Zopie, een brede schaatsbaan die constant wordt onderhouden om de natuurlijke ijsscheuren zichtbaar te houden. Zaterdag was het windstil en zonovergoten en bracht de baan velen schaatser. Zondag was het weer iets minder, een koude wind, weinig zon en een temperatuur van – 7° , maar de baan werd bezocht door honderden mensen.

De IJsclub organiseerde een kortebaanwedstrijd voor iedereen uit de regio.

Er waren twee categorieën waarvan hier de uitslag: Leeftijdscategorie 13 t/m 15 jaar1. Niels Boele    2. Jord Nater3. Quint OliehoekLeeftijdscategorie 16 jaar en ouder1. Vero Nater2. Sam Verstegen3. Gijs BuitelaarAlle vrijwilligers die vanaf het eerste uur de ijsclub hebben bijgestaan willen wij als bestuur nu al hartelijk bedanken voor hun inzet. Geweldig, maar we gaan door want gezien de bovenstaande regel waarin is vermeld dat de vorst aanhoudt heeft de IJsclub nog velen plannen. We zoeken nog veel meer vrijwilligers om straks, als onze droom in vervulling gaat, nl. het organiseren van een ware toertocht door ons gebied, ons te hulp willen staan. Dit zal gebeuren vanaf de Nieuwe Vaart waar we met een tweede Koek en Zopie tent zullen gaan staan. Vanaf vandaag is er een veilig grote ronde op de Vogelplas gemaakt. Deze is ca 3 km lang en sluit aan op het verst gelegen deel van de eerste route.  Elfstedentocht Elfstedenrijders opgelet!!!Nu de 16e Elfstedentocht toch wel heel dichtbij komt, verzoek ik een ieder die lid is en dit jaar ingeloot is, zich bij mij via de mail te melden. Als de tocht echt gaat komen, welke kans elke dag groter wordt, is het raadzaam om de koppen bij elkaar te steken. Wie heeft er bijv. familie of vrienden in de buurt van Leeuwarden wonen, waar we zouden kunnen overnachten? Alle tips zijn welkom! Stuur een mail naar: fransoliehoek@zonnet.nl NK AllroundHet zal u misschien zijn ontgaan tijdens deze mooie natuurijsdagen, maar afgelopen weekeinde nam dorpsgenoot en lid van onze IJsclub Thom van Beek deel aan het NK allround. Hij veroverde daar toch maar mooi de 8e plek.Een goede prestatie waarmee hij zich staande hield tussen de toppers van Nederland.Thom ga zo door, je kan nog steeds stappen maken. Nu even genieten van natuurijs? Frans Oliehoek, voorzitter Nut & Vermaak