Een kijkje achter de voordeur……

voordeur blesEen kijkje achter de voordeur………….

Zo heet deze rubriek. Het adres is Doctor van Noortstraat 154. Er hangt een bordje: Voor inlichtingen. Maar wat is nu eigenlijk de voordeur? Volgens Desiree Luiten die open doet beschouwen zij de deur aan de Meerlaan als voordeur. Daar gaan we dus later “de foto’’ maken. Maar eerst komen we via het halletje binnen in de schitterende keuken van het Blesse Paard. Dit is ook de eerste reden voor de grote verbouwing die plaats gevonden heeft. Naast het Partycentrum willen ze in september starten met een echt restaurant. Het oude kantoor werd bij de keuken getrokken. Op deze plaats kwamen in vroeger jaren de paardenkarren naar binnen. Het Witte Gebouwtje, zoals ze het noemen, staat dan ook op de gemeentelijke monumentenlijst. Hier in het voorhuis komt straks het restaurant voor 35 personen.

De keuken

keuken blesMaar eerst de keuken. Een muur er uit, vloer wegbikken; een stofboel zonder end! Maar ook lieslaarzen werden gebruikt. Oude panden zitten vol verrassingen. Er werd door iedereen keihard gewerkt. Zelfs zo dat de planning van de aannemer in plaats van 3 maanden, 4 weken werd !

Waar men door de week af en toe met 28 man tegelijk bezig was, ging soms de tegelzetter op zondag nog in zijn eentje door. Iedereen hielp elkaar, alles ging in een fantastische harmonie.  Na het tegelen kon dan eindelijk de keuken worden geplaatst, die chef-kok  Trevor zelf had ontworpen.  Alles zo praktisch mogelijk om snel te kunnen werken.  Aan de ene kant de mise en place voor de a la carte. Aan de andere kant het partygebeuren.

Naar boven

Daar werd het vroegere woonhuis verbouwd tot een zaal voor diners en feesten. Hier kunnen 30 gasten huiselijk dineren, of met 70 mensen een  feest vieren. Hiervoor moest nog wel inpandig worden geheid voor extra ondersteuning. Een slaapkamer werd kantoor: een rustige plek voor besprekingen.  En als we dan toch boven zijn: uit de hal vandaan kunnen verstokte rokers nog terecht in een aparte rookkamer.

verbouwing blesDe grote zaal

Terwijl het overal een drukke stofboel was, zagen ze hier kans om ondertussen de zaal en  de bar van een nieuw verfje te voorzien. Modern grijs en zwart. De eerst gasten konden vanaf 3 februari  alweer worden ontvangen. De afgelopen week werd gebruikt om het  parket te  schuren en in de olie te zetten. Die nodigt weer uit om heerlijk te dansen.

Biertent

Ja het laatste geheim.  Wat het al niet meer is, want zoiets moet worden geregeld. De komende paardendagen  wordt de biertent op de kermis een dependance van het Blesse Paard.  Dan wordt het proeven of het biertje daar net zo lekker smaakt. Maar daar hebben we natuurlijk alle vertrouwen in.

Waar al 300 jaar wordt geschonken moet ook dat lukken.

Hulde aan  alle werkers

Dat komt telkens weer boven tijdens ons gesprek. Laten we geen namen noemen, anders gaan we iemand vergeten.  Maar er is vooral door Stompwijkse bedrijven-  en mensen in korte tijd iets groots verricht.  Komt het zien !

Agnes van Boheemen- Vollebregt