Kulturhus

Naar aanleiding van de brief over het Kulturhus, die ik vorige week schreef, heb ik heel veel reacties gekregen. Niet alleen de Dorpsketting maar ook de lokale weekbladen hebben de brief opgepikt. Groen-Links vroeg mij om de brief voor te komen lezen bij de raadsvergadering, wat ik afgelopen dinsdagavond dan ook heb gedaan. Ook ben ik gevraagd voor een telefonisch interview bij Radio Midvliet voor dinsdagavond a.s.    

In het dorp komen mensen spontaan naar me toe, om te vertellen, wat ze van de brief vinden. Het maakt veel los bij de mensen. Er zijn veel mensen die zich óók al langer afvragen of het Kulturhus wel de oplossing is voor Stompwijk. Er is veel onzekerheid. Maar de brief heeft ook voor veel mensen de ogen geopend. Want eigenlijk was het Kulturhus voor velen nog heel ver weg. Reacties als, ”Wordt het Dorpshuis dan echt gesloopt?”, maar toch vooral verbazing over het feit dat het schoolgebouw wordt hergebruikt. “Die school was 30 jaar geleden al oud.”  

Ook verbaas ik me wel over mensen. Bijvoorbeeld ouders die zeggen , “Ach mijn kind is toch bijna van school af, dus ik heb er eigenlijk geen belang bij.”, of ouderen die zeggen,” Ik zit mijn tijd wel uit.” Aan de ene kant hebben ze gelijk, maar kom op zeg, we leven toch niet alleen voor onszelf? Er komt toch nog een generatie na ons?

Afgelopen dinsdag is er in de gemeenteraad met een grote meerderheid vóór het Kulturhus gestemd. Het Kulturhus gaat dus voorlopig door, maar wel op voorwaarde dat er een exploitant (beheerder) wordt gevonden, én dat er meer duidelijkheid komt over toekomstige huurders en de financiën. Door de deelnemers van het programmateam (projectleider van de gemeente, Adviesraad, school, buitenschoolse opvang, bibliotheek, etc) wordt gezamenlijk het plan voor het Kulturhus gemaakt. Zij gaan niet over één nacht ijs. Maar zijn er niet te veel compromissen afgesloten?  

En wat als er geen exploitant wordt gevonden, of de huur voor de verenigingen te hoog wordt? Wat gebeurt er dan? Wordt er dan nog wel iets aan de school gedaan, of verdwijnt het geld dan weer in het huishoudpotje van Leidschendam-Voorburg?

Woensdag 11 april is er in het Blesse Paard een voorlichtingsavond over het Kulturhus. Ik hoop dat U tijd vrij maakt om te komen. Er zijn nog heel veel vragen, maar het is wel belangrijk dat we hier samen over meedenken. De toekomst van Stompwijk gaat  ons toch allemaal aan?

Anneke van Bemmelen -van Santen