Toernieuws Toerclub Stompwijk

Afgelopen maandag 2e Paasdag stond er bij Toerclub Stompwijk weer een clubrit op de kalender. Alle groepen gingen naar Café Schielicht langs de Zweth. Het weer werkte echter niet mee voor de fietsers. Het was de hele nacht al nat geweest en ook gedurende de dag viel er vooral motregen. Daarbij was de zuidwesten wind ook vrij stevig. Omdat het rond 9 uur redelijk droog was verschenen toch zo’n 15 à 20 enthousiastelingen aan het vertrek langs de Vliet. Op weg naar de koffie was het droge weer alweer voorbij en de meeste groepen kozen voor een korte route. Alleen de 3 man van de A1 reden via Meijendel en door de duinen richting Monster. Vervolgens naar het oosten om via het Midden Delfland bij de Zweth uit te komen. De laatsten van de andere groepen vertrokken toen net. Terug reden ze wel een korte route naar huis.

Arno van Rijn

Rond de klok van 9 stond een klein groepje fietsers van de C in de startblokken. De wind was koud en de lucht vochtig. Toch hebben deze helden de stap genomen om lekker te gaan uitwaaien. We gaan samen op pad. De route staat richting de Zweth gepland om in Kandelaar op te steken. Maar ja wie weet de weg? Er is maar één wegcaptain, die de weg niet goed weet. Samen sterk gaan we rechtsaf om na 30 meter toch links omkeert te maken. Het ooievaarsnest langs de Vliet is bewoond. Zwanen liggen, met hun kop onder de vleugels, wit te wezen in groene weilanden. Meerkoeten broeden en de knotwilgen staan strak in de houding langs de weg. 

We hadden de wind flink tegen en regelmatig moest er tussentijds overlegd worden. Want ja, de route met de auto is toch heel anders dan op de fiets. Soms leken we net een groep mieren waarvan de route was verstoord.

In Ypenburg rent een verdwaalde paashaas, die gelukkig het groene pad aanhoudt in plaats van het zwarte asfalt, waar auto’s hem opwachten. We gaan richting Delft, maar vlak voor het centrum, waar waarschijnlijk alle cafés nog dicht zijn rond dit vroege tijdstip, wijzigen we de route richting de Brasserskade om bij “Het Rieten Dak’ koffie te gaan drinken. Dat was een heel goede beslissing. Er wordt een gezellige paasbrunch gehouden. Paaseitjes op tafel en wij krijgen vanwege Pasen de koffie geserveerd. Vroege vogels zoals wandelaars, skeelers en fietsers pakken hier even hun rust. We worden door de ober zelfs nog verwend met warme gekookte eitjes.

De terugweg doen we makkelijk en nemen de weg rechttoe rechtaan richting huis. Er had 50 km gefietst moeten worden, maar we halen nèt de 35 kilometer. Vlak voor de thuisbasis krijgen we toch nog wat spetters waar we wel nat van worden. Thuis is alles nog in diepe rust en kan ik me in bed nog even opwarmen aan Leo, alvorens languit in dat verdiende paasbad te gaan. Een goede start van deze tweede paasdag. Volgende week gaan we struinen in de duinen.

Petra

Komend weekend staat voor de A (75km) en B (70km) de rit naar Haastrecht op het programma. De C (45km)gaat naar De Duinen tussen Wassenaar en Katwijk. Vertrek is weer om 9.00 uur vanaf het erf van T.C.