Toernieuws Toerclub Stompwijk

Al vele jaren rijden we op Hemelvaartdag de Tunneltocht. Ook dit jaar vertrokken weer 20 fietsers voor deze rit om en door Rotterdam. De A1 vertrok met 8 man eerst door het Stompwijkse tunneltje en via Benthuizen en de Rotte naar Rotterdam. Vlak voor de Brienenoordbrug had Richard Suyten lek en bleek zijn buitenband gescheurd. Helaas konden we dit niet oplossen en moest hij terug naar huis. De rest ging door langs de A13 en door de Kiltunnel. Daarna volgde het mooiste deel van de route langs de Oude Maas naar de Heinenoordtunnel. Aan de andere kant van de Oude Maas was onze koffiestop waar de B via een kortere route al gearriveerd was. Dat kun je aan Cees wel overlaten en Hans ging met hem mee. We genoten weer van onze appelknaller (voor € 1,00!) in de serre met uitzicht op de Maas en onze fietsen. Ook zagen we de A2/A3 arriveren die er al 10 km meer op hadden zitten. Ze vertrokken bijna gelijk met ons en hoewel de gekozen route niet overal hetzelfde was zagen we elkaar regelmatig rijden. Vlak na de Maastunnel was een kruising veranderd en kwamen we onbedoeld vlakbij de Coolsingel terecht. Toen zijn we maar snel omgekeerd en vonden de goede route weer. Na bijna 120 km waren we weer terug in Stompwijk.  

Arno van Rijn

De Meijtocht (C-groepen)

Afgelopen zondag viel er in de vroege ochtend nog een aardige bui waar we niet op gerekend hadden. Gelukkig was het op tijd droog en kon er toch gefietst worden. Hoewel velen het kennelijk niet vertrouwden, want er stonden totaal maar ± 35 fietsers klaar!

De C ging weer naar koffietent De Halve Maan. Beide groepen waren met 6 personen. Wij reden naar Zoetermeer, Benthuizen en over de Hoogeveenseweg naar Boskoop. Er was een stevige wind, meer dan voorspeld was, maar we hadden veel wind van opzij, dus was het nog wel te doen. We fietsten ons warm, inmiddels was de zon er geregeld bij en gingen er een paar jasjes uit. Na Boskoop richting Bodegraven en reden we door een mooi landelijk gebied, waar de natuur gewoon zijn gang gaat en ons doet opschrikken als er hevig gespartel te horen is in de boerenslootjes. De snoeken of karpers waren een stevig robbertje aan het maken. We laten het centrum rechts liggen en dan komen we al vlug op de Meije uit. Door het bewolkte weer is het vrij rustig op dit smalle B-weggetje en konden we aardig doorrijden. Maar hij is zo lang, er leek geen einde aan te komen! Het was nog rustig bij de koffietent en wij schoven op het terras aan. 5 Minuten later kwam ook de C2 en ook zij waren wel aan een bakkie toe. Zij waren de route gereden die wij voor de terugweg wilden nemen. Na de koffie het mooie “potloodpaadje” wat slingert door de Nieuwkoopse Plassen. Via de Ziende waar we lekker voor de wind hebben en de Kortsteekterweg komen we bij de hefbrug en nemen het Rietveldsepad. Na Hazerswoude-dorp en Benthuizen, waar de 3 Zoetermeerders af konden haken, hoefden we nog maar een klein stukje om om 12.30 uur in Stompwijk te arriveren met een mooie 67 km.

                                                                                        Annie van Rijn

De langste route van het seizoen staat op het programma en in mijn bed hoor ik het buiten pijpenstelen regenen. Als wat later de wekker afloopt is het toch weer droog, zelfs een beetje blauw in de lucht. Dus hup uit de veren. Leo staat ook al naast zijn bed om de Vogelbescherming vandaag te assisteren. Ieder voor zich de paden op en de weilanden in. Op weg er naar toe zie ik pakweg 16 zwanen vanuit de Vogelplas starten vanaf het water, wat een gewicht om vanuit het water de lucht in te komen. Met 5 man staat de C2 in de startblokken om naar de Meije te gaan. Voor mij een primeur, wat een prachtige route, via Zoeterwoude (in de hel zie ik de vogelvrienden in het land ploeteren, richting Alphen, Zwammerdam, Bodegraven, Nieuwkoop, Ziende naar het buurtschap de Meije. Waar we via een klein smal weggetje tussen twee waters doorfietsen, met een hoge kwakelbrug als uitkijkpost. Aan het eind van een kerkepad schrijft een groot potlood geschiedenis. Het is de watertoren uit de jaren 30, de weg komt hier precies op uit. Nog een paar honderd meter en daar gaan we een welverdiend bakkie doen. Op de wc worden de heren verzocht dichterbij te komen omdat hij korter is dan men denkt, en de dames worden verzocht de hele voorstelling uit te zitten. Misschien omdat het er dreigend uit zag, was het zeer rustig op de weg en dat mag ook wel want auto’s kunnen hier elkaar amper passeren. We fietsen weer op huis aan, de jassen kunnen uit en via Reeuwijk, Boskoop, Hazerswoude, Gelderswoude reden we richting Noord Aa. Onderweg bloeien azalea’s en rododendrons uitbundig en vragen deze week middels hun kleurenpracht om aandacht. De weg was lang, mijn accu bijna leeg. Ik heb nog geen eelt op de billen en zal nog hard aan mijn conditie moeten werken, maar wat was het fantastisch en wat hielden we het droog, afgezien van de vele zweetdruppeltjes.

Petra Oliehoek

De B ging zondag voor het eerst naar de Sfeerstal in Nieuwveen, maar omdat captain Jaap nog steeds niet hersteld is had hij de routebeschrijving naar Cees gestuurd. Met z’n vieren konden ze dus toch op pad.

De A-groepen hadden Vogelenzang op de kalender staan. De A1 was toch nog met 6 man en wij begonnen via Meijendel en van daar door de duinen en over diverse boulevards naar Noordwijkerhout. In Vogelenzang was het nog rustig en vonden we een plekje in de serre. Toen wij al weg waren arriveerde de A2 ook. Zij hadden de afslag naar Langevelderslag genomen en waren

door de duinen naar Zandvoort gereden. Dit leverde een aardig omweg op met uiteindelijk heel wat extra kilometers. Het gebrek aan ervaren captains was hier de oorzaak van. Uiteindelijk vonden ze de koffietent dus toch. Wij reden terug via Bennebroek en de Ringvaart, zodat we na bijna 95 km weer in Stompwijk waren.

                                                                             Arno van Rijn

Aanstaand weekend is het Pinksteren en dan rijden we onze clubrit altijd op maandag. De A (85km) en B (80km) gaan dan naar Maasdijk, de C rijdt naar Katwijk voor 50km. Vertrek is weer om 8.30 uur vanaf het erf van Theo.