Met een bootje van Nederland naar Engeland

bootjeMet een bootje van Nederland naar Engeland…..

In een klein bootje van Nederland naar Engeland varen’. Het lijkt iets uit een jongensboek of droom die iemand najaagt onder het motto ‘dat zou ik in mijn leven ’n keer willen doen’. Welnu, Pim van den Brink uit Zoeterwoude dééd het rond de Pinksterdagen, samen met dorpsgenoot Wilbert v.d. Ploeg.


De boot was niet zomaar een boot, maar de beroemde Kolibri waarmee jachtwerf Van den Brink naam heeft gemaakt. Pim trok rond de stoute schoenen aan om de 2
e editie van de Small Ship Race van ongeveer 180 km (!) te gaan varen.  Alleen voor boten niet langer dan 7.50 meter. De race wordt georganiseerd door een vakblad (‘Zeilen’) en de Ned. Ver. van Toerzeilers.

Pim heeft zich wel even op de achterhoofd gekrabd toen hij met zijn boot (de kleinste Kolibri, lengte: 5.60 meter) van Scheveningen naar de vertrekplaats IJmuiden voer. Hij werd onderweg behoorlijk (zee)ziek en vroeg zich hoe hij ooit de overkant zou gaan halen… Maar de natuur herstelt zich snel: onderweg hadden hij en zijn maat Wilbert gelukkig helemaal geen last.

Sterker nog, de omstandigheden waren goed en de vaartocht ging als een speer. Na 23 uur varen bereikten ze het Engelse plaatsje Lowestoft. Er deden in totaal zes Kolibri’s mee en het wekte bij insiders geen verbazing dat het duo Pim en Wilbert met de eerste Kolibri het haventje in zeilden. Zowaar een puike prestatie in zo’n klein bootje!

Nou is de Kolibri natuurlijk geen gewoon bootje, maar een begrip in de zeilwereld. De boot is in vaktermen ‘zelflozend en zelf richtend’ en er moet heel wat gebeuren wil het – ook op zee – misgaan. Natuurlijk werden de deelnemers onderweg in de gaten gehouden. Het was derhalve meer een avontuur, dan een gevaarlijke onderneming tijdens deze zeilregatta voor kajuitboten. Maar…je moet het wel dóen!  Terug ging het nog een uur sneller dan heen, omdat de zandbanken aan de Britse kust minder hinder gaven.

Mocht u vandaag of morgen Leo van den Brink in het dorp zien, dan treft u niet alleen een trotse vader. Leo heeft jarenlang zélf Kolibri’s gebouwd en deze tocht over de Noordzee laat zien dat het een kwaliteitsproduct eerste klas was en nog steeds is. Niet uit te sluiten valt dat genoemd duo volgend keer weer van de partij is….! (Jack Luiten).