Badgasten

DSCF1503

Eline (11) en Sanne (9) van Ruijven vinden dat ze geen ‘waterratten’ zijn. ‘Badgasten” noemt hun vader hen en die naam doet hen ook eer aan. Op zaterdagochtend, na de training, breng ik ze een bezoek bij de familie Van Ruijven langs de Vliet om wat meer informatie over deze zwemsters te krijgen. Eigenlijk zijn het niet 2 maar zelfs 3 badgasten, want de jongste Jelsie (7) houdt ook enorm van water en zwemmen. Zij staat te (water) trappelen op de startblokken om haar zusjes te gaan volgen.

Het begon allemaal gewoon  met zwemles , diploma A, B en C. Na het behalen van haar eigen diploma’s moest Eline mee naar de zwemlessen van haar zus Sanne.  Tijdens het wachten is zij ook gaan zwemmen en dat ging zo goed dat ze is echt is gaan trainen. En toen Sanne moest wachten tijdens de zwemlessen van Jelsie is zij ook gaan trainen voor wedstrijdzwemmen en nu zwemmen ze dus allemaal voor de sport.  Maar ze moeten er wel wat voor doen. Zeg maar héél veel voor doen. Ze trainen 5 x per week en dan moet je het echt leuk vinden. Het liefst willen ze elke dag, een dag niet gezwommen is een dag niet geleefd.

Trainen

Ze trainen 3 dagen door de week en 2 dagen  in het weekend, dit betekent veelal vroeg op. Er wordt voor schooltijd getraind. Op vrijdag liggen ze al om kwart voor zes ’s morgens in het water en gaan ze zwemmen in Katwijk. Omdat het moeilijk is om oppas te krijgen zo vroeg in de ochtend blijft Jelsie bij een vriendje slapen, maar ook zij gaat 3 keer per week mee om te zwemmen. Zaterdag mogen ze uitslapen want dan liggen ze om  kwart voor acht  in het water en zondagochtend is het om kwart over zeven. Nou dan draaien de meeste kinderen en grote mensen zich nog een keer om in bed.

Moeder Ilona neemt de meeste trainingen voor haar rekening en op zondagochtend gaat vader Alwin met de meisjes mee. Ze trainen in Katwijk, 5-meibad en de Zijl in Leiden.

Een training begint met inzwaaien van de armen en benen en dan met inzwemmen om de spieren los te krijgen en dan worden er bijvoorbeeld sprintjes getrokken. Jarenlang hebben ze les gehad van Jan, die er vanwege gezondheidsproblemen na zijn 70ste mee moest stoppen. Dat was erg jammer want ze waren erg aan hem en zijn stijl gehecht. Ze hebben even moeten wennen aan de andere trainers, maar nu gaat het goed. De een let op techniek en de ander op het verbeteren van snelheid. De lol en uitdaging zit toch in feit dat ze nog steeds hun persoonlijke records verbreken.   

Ze leren verschillende slagen, zoals vlinderslag, rugslag, borstcrawl en estafette zwemmen. De laatste tijd is er juist weer aandacht voor een nieuwe manier om te draaien in het water. Dat kan op vele manieren, maar nu is er een andere techniek. Tijdens het kijken naar een videofilmpje legt Eline het me uit, maar ja dat gebeurt onder water en dat zie je langs de kant niet. Het is wel een vak apart dat keren.  Eline zwemt in een waterafstotend zwempak om de weerstand zo laag mogelijk te houden en de snelheid te verhogen. Het klinkt zo leuk, waterafstotend in een zwembad.  Ze hebben ook een keer training gehad van Inge de Bruijn, na de training mochten ze met haar op de foto en kregen ze een handtekening.

Nu trainen de zusjes om dezelfde tijd, maar volgend jaar wordt dat anders. Dan zijn er 3 ochtendtrainingen, en dat wil zeggen om 6 uur ’s morgens.

Medailles

Vol trots wordt een map getoond met wel 37 medailles van Sanne, de laatste 5 waren allemaal goud. Zij is echt een gouddief, want zij wint altijd. Eline heeft meer concurrentie en moet echt vechten voor een plaatsje. In haar leeftijdsgroep zijn er 3 meisjes aan elkaar gewaagd, bij haar is het juist een ander meisje dat altijd wint, dat houdt haar scherp. Ze wordt dan veel heel vaak nr. 2 en soms 3.  De map van Eline is superzwaar met wel  58 medailles. Ook alle bewijzen van deelname aan wedstrijden  door het hele land zitten in de map. Helemaal voorin zit bij beide meisjes zelfs nog het Zwarte Pietendiploma, een schooldiploma van alle tafels, schaatsdiploma en judodiploma’s Dat is uit een ver verleden de zwemdiploma’s overheersen.

Jelsie valt buiten de prijzen, ze zwemt te snel en mag vanwege klachten van andere ouders  niet met haar leeftijdsgenootjes meedoen. Het moet niet gekker worden. Daar gaan we ook nog wel van horen.

Van zwemles naar wedstrijdzwemmen

Het begint met zwemles en daarna wordt je lid van een zwemvereniging, zij zijn lid van LZ 1886, Leidsche zwemvereniging en die heeft meer dan 125 jaar ervaring. Als je eenmaal als kind wedstrijd gaat zwemmen hoor je bij de speedo’s en dat is ook weer onderverdeeld in leeftijdscategorieën. De club zit met 8 verenigingen in een kring en landelijk zijn er 14 kringen. Er wordt dus tegen elkaar gezwommen, dan moet je dus ook wel eens naar Drachten, of naar het Pieter van der Hoogenband zwembad in Eindhoven. Dat is natuurlijk wel kicken, dat zijn 50 meterbaden en daar zijn er niet veel van in Nederland. Er gloort hoop want er wordt er een in Leidschenveen gebouwd. 

Begin juli staat de landelijke wedstrijd in Dordrecht op het programma, dan moeten er keuzes gemaakt worden in de afstanden en slag van zwemmen, zodat niet alle energie in de zwaarste slag gaat zitten. We zijn allemaal nieuwsgierig, laat het ons maar weten spetters. Petra