De laatste loodjes voor de Stompwijkse Paardendagen 2012

De laatste loodjes voor de Stompwijkse Paardendagen 2012 

De voorbereidingen draaien op volle toeren. Er is nog zoveel te vertellen en nog maar 1 Dorpsketting te gaan.

Doorgaand op het programma zijn we aangekomen op de zondag waar de bel om 1.00 uur luidt voor onze unieke ponyrennen. Zoals de meesten van ons weten worden de ponyrennen in 3 koersen verreden.

Tussen de koersen in is er ruimte voor 2 demonstraties.

Na de koers van de pony’s met stokmaat 116 cm tot 135 cm kunnen we genieten van drie schitterende veulens op de heilige grasbaan van Stompwijk..

De veulens hebben alle drie de zelfde vader namelijk de schimmelhengst Astrello. Astrello is een gerenommeerde kanjer in de springsport. Een uitstekende keus voor diegenen die springcapaciteiten in hun veulens willen fokken.

De familie de Groot uit Zoetermeer is in het bezit van een nog jonge merrie Zij is de dochter van het beroemde springpaard Unaniem. Unaniem is vorig jaar voor miljoenen verkocht naar Amerika. Door haar te laten paren met Astrello hopen ze een veulen  te hebben gefokt met buitengewone springkwaliteiten.

Kees de Jong is al jaren een enthousiast springruiter en koos deze hengst om uit zijn -inmiddels gepensioneerde merrie- een opvolger te fokken.

Bij Sandra van Bohemen is het een heel ander verhaal Zij is een fanatiek dressuurruiter en was eigenlijk helemaal niet van plan om een veulentje te fokken. Hoe kan het ook anders lopen! Het toeval wilde dat zij op een VWF springconcours met een verloting een dekbon won van Astrello. Na rijp beraad besloot zij toch deze unieke kans te benutten en haar merrie Tarona beviel van een prachtig veulen. How do you do is de naam van dit hengstveulen of het een dressuurpaard gaat worden of een springer zal de tijd uitmaken. Maar een ding heeft hij wel van zijn vader geërfd en dat is zijn schimmelkleur.

Deze drie veulens worden voorgeleid en zullen worden gekeurd door mevrouw Sanne Angenent; Paardenfokker en bestuurslid van het KWPN.

De tweede demonstratie van deze dag is gepland na de race van de kleine pony’s. Ook dit evenement is een Stompwijkse aangelegenheid. Het idee is al geboren tijdens het honderd jarige bestaan toen in de optocht acht Friezen meeliepen. Drie van deze exemplaren van het oer Hollandse ras komen uit de stal van Piet Turkenburg. En hij was het die voorzichtig opperde dat het misschien wel eens leuk zou zijn om een grote carrousel samen te stellen met wel tien Friese paarden. Het idee heeft een aantal jaren gesudderd maar dit jaar zijn er spijkers met koppen geslagen. Onder leiding van Claire Dominicus en Karin Bakker wordt er al maanden druk getraind .Het gaat heel goed heb ik me laten vertellen door de enthousiaste berijdsters en ze zijn er klaar voor om het publiek een schitterende show voor te schotelen.

Na deze ongetwijfeld wervelende show is het de beurt voor de grote pony’s. Dit is altijd de race vol actie en snelheid. Het publiek zit op het randje van de tribune en met gekromde tenen aan de poldersloot.

Celeto biedt de kans om de spanning nog een tikje op te voeren. Tijdens de ponyrennen kan er gewed worden op de uitslag van de laatste koers.

Na afloop verzamelen de deelnemers zich bij de feesttent om de gezamenlijke inzet grotendeels in bier om te zetten, tot het geld op is.

Eenmaal verzameld wijst het volgende zich vanzelf: lekker hossen en klossen in de tent op de muziek van Rampscenario en de altijd aanwezige disco van onze Jan Groeneweg.

De Stompwijkse paardendagen zullen maandag worden afgesloten met de kortebaandraverij. Voor velen is dit het absolute hoogtepunt van alle festiviteiten.

Verleden jaar kon door de overvloedige regenval de kortebaan voor het eerst in honderd en twee jaar niet doorgaan. Een alternatief gekozen datum viel ook in het water. Niet letterlijk, maar door het uitbreken van een paardenvirus werden alle paarden van het terrein geweerd.

Hopelijk zijn de weergoden ons dit jaar beter gezind en kan de draverij in al zijn pracht en glorie plaatsvinden!

Op het moment van schrijven zijn de inschrijvingen voor onze harddraverij nog niet bekend. Maar de animo om mee te doen in Stompwijk is altijd bijzonder groot. Stompwijk heeft nog de enige kortebaan op gras en maak het voor pikeurs en eigenaren zeer speciaal om mee te doen.

Zelf kan ik bijna niet wachten om klasbakken als Vivia Limburgia, Ulliano Way, Le Dream, Tusee Jl, en niet te vergeten Thimothy Way; die na een korte pensionering dit jaar weer uit de kast is gehaald; te zien verschijnen op het Stompwijkse gras.

 Namens bestuur Nooit Gedacht, Conny Oliehoek