Pas op met konijnen in de warmte!

Het lijkt dan eindelijk zomer te gaan worden! De aankomende warmte vereist voor dieren die buiten worden gehouden, zoals konijnen, extra aandacht van hun eigenaar. Het gebeurt helaas nog elk jaar weer dat konijnen aan de gevolgen van oververhitting bezwijken. Dierenbescherming Haaglanden waarschuwt konijneneigenaren extra alert te zijn om er voor te zorgen dat hun geliefde huisdieren het niet te warm krijgt. Zij geeft tips over hoe rekening te houden met deze dieren bij zomerse temperaturen.

Voor het welzijn van konijnen is het optimaal als konijnen zich kunnen terugtrekken in de schaduw onder het hok, op koel gras of op stenen. Nog beter is het als de dieren aarde tot hun beschikking hebben. Konijnen die kunnen graven zullen nooit oververhit raken; ze graven een koele plek voor zichzelf.

Als konijnen worden gehouden in een hok, en de dieren kunnen niet zelf een koele plaats zoeken, is het van levensbelang dat het konijnenhok ‘s zomers nooit in de zon staat. Ook niet in het ochtendzonnetje, deze kan in de zomer al zorgen voor temperaturen van 40° C. Dit is veel te hoog voor dieren met een bontjas aan. Zorg er daarom voor dat het hok altijd in de schaduw staat.

Als de temperaturen op gaan lopen boven 27° C, is alleen schaduw niet voldoende. De temperatuur in het hok wordt te hoog voor konijnen en er zijn meer maatregelen nodig.

Koel het hok door er plastic flessen bevroren water in te leggen. Vul hiervoor de flessen tot driekwart met water en leg ze in de vriezer tot het water bevroren is. Wikkel ze vervolgens in een handdoek en leg ze in het hok. Het is belangrijk om geen glazen flessen te gebruiken, deze kunnen breken door het uitzettende ijs. En andere manier om het hok te koelen is door er een nat laken over te hangen, door het verdampingsproces zal het hok afkoelen. Ook een wit zeil over het hok koelt af omdat deze de warmte weerkaatst. Werken deze maatregelen niet en het wordt te warm voor de konijnen, haal de dieren dan naar binnen en geef ze een koele plek.

Gaat een konijn zich lusteloos gedragen en slechter eten, dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. De kans is groot dat het konijn het te warm heeft. Als dit te lang duurt zal het konijn steeds slomer worden. Als u dit merkt bij uw konijn, aarzel dan niet en haal het dier onmiddellijk naar binnen in een zo koel mogelijke omgeving. Schakel vervolgens een dierenarts in. Het kan een kwestie zijn van leven of dood.

De Dierenbescherming hoopt dat de konijnen met wat extra maatregelen van hun eigenaren deze zomerperiode zo goed mogelijk doorkomen.