Stompwijkse badgasten op het NK-estafette

Stompwijkse badgasten op het NK-estafette Zwemmen in Eindhoven

Na de grote vakantie zijn de zwemtrainingen weer begonnen voor Eline, Sanne en Jelsie van Ruijven. De eerste wedstrijd is het NK-estafette voor clubteams. De 20 beste teams(verenigingen) strijden om de titel. Voor onze meiden is er één klasse: kinderen van 11 jaar of jonger. De Leidse zwemclub LZ-1886 waar de Stompwijkse dametjes lid van zijn moest het snelste estafette-team formeren waarbij 3 estafettes moesten worden gezwommen: 4×50 meter schoolslag, 4×50 meter wisselslag (rug-,school-,vlinder- en vrijeslag) en 4×50 meter vrijeslag (borstcrawl). De drie estafettenummers werden samen opgeteld in een algemeen klassement.

Er moest flink worden gepuzzeld om de snelste opstelling aan de zwembadrand te krijgen. Daarbij bleek dat van de snelste meisjes van de vereniging slechts drie 11 jaar zijn, drie andere kinderen waren jonger (maar wel sneller dan de oudere meisjes van de vereniging). Ook Sanne mocht mee naar het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Het inzwemmen begon om 8.00 uur, dus 06.00 uur vertrok de auto uit Stompwijk: dit jaar dus geen bruggenfeest, maar vroeg naar bed.

Eline mocht als snelste van de club als vierde het water in bij de eerste estafette. Sanne moest nog even op de kant blijven toekijken hoe haar clubgenoten knap 6e van Nederland werden in een sterk veld. In de tweede estafette (wisselslag), zwom Eline de vlinderslag en mocht Sanne met de vrije slag als vierde van haar club de achterste tegeltjes van het zwembad aantikken. Het imposante elektronische scorebord gaf aan dat LZ1886 derde was geworden.

Er waren dus nog volop kansen op een medaille in het algemeen klassement. Er moest alleen nog een supersnelle 4×50 meter vrijeslag (borstcrawl) worden gezwommen. Eline zou als eerste starten en Sanne als derde. Na het startsignaal liet het scorebord zien dat Eline erg snel van het startblok af was. Maar met slechts een persoonlijk record (van de 4 zwemmers) was de uitslag teleurstellend: 9e. En dus slechts een 5e plek in het algemeen klassement. Al scheelde dat maar 0,62 sec met de nummer 3. Maar ook dit keer was het een onvergetelijke dag in een geweldige accommodatie.

De einduitslag:

WVZ                             uit Zoetermeer

ESCA Zwemmen          uit Arnhem

SG Zaanstad               uit Zaanstad

De Berkelduikers         uit Lochem

LZ-1886                      uit Leiden


Ilona van Ruijven