Coming Outdag 2012

Coming Outdag 2012

Leidschendam-Voorburg sluit aan bij Estafette van regenboogvlaggen.

Gemeente Leidschendam-Voorburg hijst met 35 andere gemeenten en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) de regenboogvlag op Coming Outdag op 11 oktober. Hiermee laat de gemeente zien dat zij staat voor een tolerante samenleving. Iedereen moet namelijk zichzelf kunnen zijn, geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen.

De regenboogvlag symboliseert dit voor de lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele en transgenders (LHBT). In een estafette hijsen de gemeenten één voor één de regenboogvlag bij het stad- of gemeentehuis. De eerste vlag wordt om acht uur gehesen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en om half tien wapperen de vlaggen in het hele land.

De estafette is te volgen op twitter, met de hashtag #regenboogvlag2012.

Vergroten veiligheid en sociale acceptatie

Leidschendam-Voorburg heeft een plan van aanpak opgesteld om de komende jaren de veiligheid, weerbaarheid en acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders in haar gemeente te bevorderen. De uitvoering hiervan is in handen van Bureau Discriminatiezaken. De nadruk ligt vooral op het voorlichten en trainen van professionals van diverse lokale organisaties zoals politie, zorgcentra, onderwijs, jongeren- en ouderenwerk in het omgaan met seksuele diversiteit en alert te zijn op discriminatie van LHBT’s. Daarnaast zullen de inwoners van de gemeente geïnformeerd worden over het LHBT-beleid.

Coming Outdag

De Coming Outdag duurt een dag, maar de boodschap van de gemeenten geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Mensen, bedrijven en maatschappelijk instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT’ers te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft, zet de overheid zich in. Per 2012 is het aantal actieve gemeenten meer dan verdubbeld. De Coming Outdag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement.