Stompwijkse badgasten in actie

 

Zondag 7 oktober mochten er drie Stompwijkse kinderen starten in het zwembad in Voorschoten voor de eerste Speedo-wedstrijd van dit seizoen. Bij de speedowedstrijden strijden kinderen van 11 verenigingen uit onze regio om de medailles. In Nederland zijn 14 kringen die allemaal dit weekend hun wedstrijden hebben gezwommen zodat de prestaties op landelijk niveau kunnen worden vergeleken.

Als eerst mocht Sanne van Ruijven aantreden op de 100 meter schoolslag. Haar vaste concurrenten op dit nummer waren ook weer van de partij. Haar nieuwe pr hielp haar naar een nipte overwinning. Daarna ging Bart Pardon van start op 100 meter vrije slag. Bart is ingedeeld bij de groep die in 2003 zijn geboren terwijl Bart zelf pas in 2004 het eerste levenslicht zag. Omdat Bart nog niet eerder dit nummer had gezwommen, had hij nog geen tijd achter zijn naam zodat hij in de eerste van drie series moest starten. Bart won zijn serie met grote voorsprong en zijn tijd was erg scherp. Dat bleek wel toen de tweede serie achter de rug was: Bart stond nog steeds eerste. Nu maar afwachten hoeveel kinderen in de laatste serie harder zullen zwemmen dan Bart. Met spanning werd er door de familie Pardon en V.d. Akker op de stopwatches gekeken. Grote vreugde op de tribune toen bleek dat Bart uiteindelijk derde was geworden, en dat tegen jongens van een jaar ouder.

Voor de 7 jaar oude Jelsie van Ruijven was dit haar eerste speedo-wedstrijd. Ook zij had dezelfde handicap als Bart: zwemmen in de eerste serie in een categorie van kinderen die een jaar ouder zijn. Ook Jelsie werd eerste in haar serie met een fantastische tijd. Een tijd die ook in de tweede serie niet werd overtroffen. In de derde serie werd het spannend. Maar twee meisjes van de laatste serie waren uiteindelijk net iets sneller. Maar ook nu weer een Stompwijk feestjes op de tribune voor deze mooie bronzen medaille.

Sanne had die middag nog een 100 meter vrije slag en een 100 meter rugslag op het programma. Met name de rugslag was erg spannend en bij de finish vanaf de tribune niet te zien wie er eerste was. Maar Sanne had zondagmiddag maar één kleur medaille in gedachten dus werd het drie keer goud.

Bart kon vanuit het water in de eerste serie starten op de 100 meter rugslag. Zijn eerste keerpunt was enigszins dubieus: was het een diskwalificatie, of werd zijn actie goedgekeurd? We zagen de scheidsrechters niets op hun briefje schrijven, dat is goed nieuws. We moesten weer wachten tot de derde serie om te zien of zijn tijd goed was voor een medaille. Maar ook de prijsuitreiking moest worden afgewacht om zeker te weten dat hij niet gediskwalificeerd werd voor zijn keerpunt. Maar ook dit keer zorgde Bart voor een klein feestje in het Stompwijkse kamp: een zilveren medaille!

Zou Jelsie Bart zijn prestatie weer kunnen evenaren? Jelsie had wederom een geweldige start. De video achteraf liet zien dat het precies binnen de regels viel. Aan het einde van haar race tikte ze net iets later aan dan het meisje naast haar. Maar hun tijden waren zo scherp dat de meisjes in de laatste serie hun tijden niet meer konden verbeteren. Wederom een evenaring van de prestatie van Bart: een zilveren medaille en een klein Stompwijks feestje op de tribune.

De volgende wedstrijd is de Speedo clubmeet op 18 november. Er wordt dan tegen andere verenigingen gestreden om een finale plaats waar je uiteindelijk kan strijden voor de beker voor de beste vereniging van Nederland. En met een Stompwijkse bijdrage is de Leidse zwemclub LZ1886 zeker niet kansloos.

Ilona van Ruijven