Oud en Nieuw in Stompwijk

 

De gemeente, Adviesraad Stompwijk, Asafoetida, het Dorpshuis, de Gouden Leeuw, politie en brandweer, hebben ook voor dit jaar weer samen afspraken gemaakt voor een gezellige en veilige jaarwisseling in Stompwijk. Zo is er bij het Dorpshuis ruimte voor een vreugdevuur (met continu toezicht) op een ponton in de Stompwijksevaart en is ´The Limit´ in de kelder van het Dorpshuis voor het oudejaarsfeest open. De gemeente verleent ontheffing voor het sluitingsuur van The Limit tot 05.30 uur. Zorg dat je rond 04.00 uur binnen bent, want vanaf 04.15 uur gaat de deur op slot en worden geen bezoekers meer binnengelaten. De vrijwilligers van ´Stompwatch´ houden na afloop een oogje in het zeil.

Vuurwerk afsteken?

Nog even en het is weer zover. Dan vieren we met z´n allen het feit dat er alwéér een jaar voorbij is gevlogen, en maken we met het nieuwe jaar weer een frisse start. Vaak met een stapel goede voornemens, want het kan ieder jaar weer beter. De overgang van oud naar nieuw gaat altijd gepaard met een hoop geknal, van kurken en van vuurwerk. Maar die uitbundigheid is niet zonder gevaar, want soms gaat er bij vuurwerk iets mis. Je hoeft geen rund te zijn om vuurwerkslachtoffer te worden. Àls je dan vuurwerk afsteekt, doe het dan op een veilige manier.

21 Ogen

Maar liefst 670 vuurwerkslachtoffers werden afgelopen jaarwisseling behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis. Voor 94 van hen eindigde oud&nieuw in een ziekenhuisbed. Oogartsen behandelden 207 oogletsels. Bij 81 slachtoffers is er sprake van blijvend letsel. Uit onderzoek van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap blijkt dat de meeste mensen die oogletsel oplopen toeschouwer zijn. Dit jaar heeft dat het zicht van 21 ogen gekost. De grootste risicogroep zijn kinderen tot 18 jaar.

Kopen en afsteken

Voor het kopen van vuurwerk: ga naar een officieel verkooppunt. Daar kun je op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december op legale wijze aan vuurwerk komen. Afsteken van vuurwerk mag alleen tussen 31 december 2012  10.00 uur en 1 januari 2013, 2.00 uur.

Sleuteladres bedrijven

Een dringend verzoek aan de bedrijven in onze gemeente. Geef een sleuteladres aan op uw pand, zodat de hulpverlenende instanties u kunnen waarschuwen bij eventuele vernielingen.

Containers afgesloten

De verschillende wijkcontainers die Avalex in beheer heeft, zijn rond de jaarwisseling afgesloten.

Hier een overzicht van de tijden dat u die containers niet kunt gebruiken.

De ondergrondse containers voor huishoudelijk afval gaan maandag 31 december om 18.00 uur dicht en op nieuwjaarsmorgen om 6.00 uur weer open.

De bovengrondse containers voor huishoudelijk afval worden op 31 december geleegd om problemen te voorkomen.

De bovengrondse en ondergrondse containers voor papier en kunststof zijn van 31 december tot 2 januari afgesloten.

De ondergrondse textielcontainers gaan dicht van 31 december tot 2 januari; de bovengrondse exemplaren worden op 31 december verwijderd en op 2 januari teruggeplaatst.

Veilige plaats minicontainer

Laat uw minicontainers niet langs de straat of in de voortuin staan, maar zet ze tijdens de viering van oud en nieuw op een veilige plaats. Dat geldt uiteraard ook voor bedrijfsvuilcontainers.

Glasbak vol? Flessen mee terug!

De feestdagen zorgen ieder jaar weer voor een grote hoeveelheid lege flessen en glazen potjes. U kunt ze gelukkig altijd kwijt in een glasbak bij u in de buurt of bij een van de winkelcentra. Vooral in deze periode zorgt de gemeente ervoor dat de glasbakken vaker worden geleegd. Mocht u onverhoopt toch een volle glasbak treffen, neemt u dan alstublieft uw glas mee terug en zet het niet naast de volle bak. Dat voorkomt een hoop overlast. Hebt u nú al veel leeg glas in huis? Breng het dan vóór de feestdagen weg.