beste schapen- geiten- en rundveehouders

schapenBeste schapen-, geiten– en rundveehouders

Doordat het zo’n nat jaar is geweest is er enorm veel leverbot waargenomen. Volgens de veearts zijn er al verschillende dieren aan overleden. Dieren met leverbot gaan van de kleur af, vermageren, de haren van de koeien worden  borstelig, geven minder melk, diarree, maar hebben vooral bloedarmoede; dat kun je zien aan de slijmvliezen o.a. van de ogen (wit i.p.v. rood). Tussen de kaakbakken kan zich vocht ophopen. Drachtige dieren kunnen verwerpen. Let op: vetten schapen kunnen ook sterven aan leverbot. Aantonen  van leverbot kan d.m.v. bloedonderzoek of mestonderzoek. Er zijn speciale leverbotmiddelen: Fasinex of gecombineerd met een wormmiddel nl Endex. Goede ervaring heb ik door zwakke dieren die je een wormmiddel geeft ook een vitaminestoot (A, D3 en E) te geven. Wormmiddelen “verbruiken” vitamines. Voer drachtige dieren bij met hooi, kuilgras en wat brokjes. In het gras zit nu niet veel voeding meer en je ziet gelijk of ze allemaal komen eten en gezond zijn. Je krijgt er sterke, gezonde lammeren door en de schapen geven meer melk. Denk er wel aan dat door het voeren de schapen water gaan drinken (als de sloten bevroren zijn).

Veel succes en wees goed voor de dieren, ze zijn afhankelijk van U.

Groetjes Marjolein Steenstra