Mijn bijzondere ontmoeting met de Koningin

Mijn bijzondere ontmoeting met de koningin

In mijn tijd als voorzitter van het college van productschap voorzitters kreeg ik altijd een uitnodiging van het Koninklijk Huis voor de traditionele nieuwjaarsreceptie van Hare Majesteit in paleis Noordeinde. Dat was altijd een zeer bijzondere gebeurtenis die ik niet gauw zal vergeten. De Koninklijke Familie stond opgesteld midden in een van de zalen. Op rij Hare Majesteit, Willem-Alexander, Maxima, Margriet en de heer van Vollenhove. Ik stond bij een van de deuren opgesteld en mocht na een luide afroep, zodat men wist wie er aan kwam, de zaal oversteken om de Familie een zalig Nieuwjaar te wensen.

Indrukwekkend en eerlijk gezegd om een beetje zenuwachtig van te worden. In je eentje de zaal oversteken. Nadat je iedereen het beste had gewenst werd je begeleid naar de grote ontvangstzaal waar iedereen zich verzamelde voor een hapje en drankje. Na een tijdje kwam HM met gevolg ook binnen en werd ze nog even verwelkomd door de voorzitter van de Eerste Kamer. Daarna volgde een zeer ongedwongen samenzijn. Met een drankje en natuurlijk, hoe kan het Hollandser, met bitterballen. Hare Majesteit en de anderen begaven zich onder de aanwezigen voor een ongedwongen praatje. Heel gezellig.

Het is toch wel bijzonder dat je de gelegenheid kreeg “zomaar” met Hare Majesteit en de andere leden van Koninklijke Familie over van alles en nog wat te praten. Ze zijn zeer goed geïnformeerd en tonen echt interesse in diegene met wie ze praten. Ik geloof niet dat deze openheid bij een ander Koningshuis aan de orde is. Een bijzondere ervaring.

Jos Ramekers