Door het Kulturhus kan Stompwijk zijn bibliotheek behouden

bibliotheek

“Door het Kulturhus kan Stompwijk zijn bibliotheek behouden”

De Bibliotheek aan de Vliet ‘ziet het wel zitten’ om deel te nemen in het Kulthus. Adjunct-directeur Annelies Stumpel vindt het belangrijk dat de bieb in een andere vorm nu toch kan blijven bestaan voor Stompwijk.

“Deze oplossing is voor ons heel plezierig. En eigenlijk was het voor ons ook de enige manier om de bibliotheek in stand te houden,” licht Stumpel toe. “Wij hebben te maken met flinke bezuinigingen op onze subsidie en het aantal lezers in Stompwijk is simpelweg te klein om de huidige locatie open te houden.”

Goede voorziening met krap budget

Deze problematiek is overigens niet alleen aan Stompwijk voorbehouden. “In Scandinavië, waar het concept Kulturhus is ontstaan, komen de meeste van deze voorzieningen vaak voort uit de bibliotheek,” licht Stumpel toe. “En ook in het oosten van het land zie je meer van dit soort initiatieven. Het geeft kleine gemeenschappen meer mogelijkheden om met een krap budget toch een goede voorziening te realiseren.”

Tijdschriften lezen in de huiskamer

Met de komende veranderingen wil Stumpel ook de dienstverlening aanpassen. “Allereerst willen we meer open zijn, zodat we toegankelijker zijn voor het publiek. Het is ons idee om de bieb open te stellen als ook het Kulturhus open is. Onze collectie is straks te vinden in de ‘huiskamer’ van het Kulturhus, zodat mensen er bijvoorbeeld ook tijdschriften kunnen lezen.”
Om leners te begeleiden wil Stumpel vrijwilligers inzetten. “Het is voor ons financieel niet mogelijk om betaalde krachten het werk te laten doen. Verder willen we de dienstverlening op het huidige niveau houden. Leners kunnen in de catalogus zien welke boeken we in de collectie hebben en deze eenvoudig reserveren. Dan worden ze afgeleverd in de Stompwijkse bibliotheek. Door middel van het zelfbedieningssysteem lenen de leners de boeken aan zichzelf en leveren ze zelf in.”

Drie voordelen

Met de komst van het Kulturhus ziet Stumpel drie belangrijke voordelen: “Als eerste natuurlijk dat we in Stompwijk een bibliotheekvoorziening in stand kunnen houden. Ten tweede kunnen we een nog betere bibliotheekfunctie vervullen. En als laatste zien we veel voordelen voor de school en de kinderopvang, zij kunnen gemakkelijker met groepen komen. Het is voor kinderen dan heel eenvoudig om een boek te komen halen of ter plekke te gaan lezen.”

Onderdeel van het dorp

Stumpel heeft ook meegewerkt aan het plan van eisen dat is opgesteld. “De ruimte voor de bibliotheek wordt aantrekkelijk en fris. Vanuit het huiskameridee ontwikkelen we een gezellige omgeving die past bij het leven in Stompwijk. Het moet echt een onderdeel van het dorp worden en ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.”