Alpe d’Huzes is de moeite waard

sjaak jansen

Alpe d’Huzes is de moeite waard

Afgelopen donderdag werd de achtste editie van Alpe d’Huzes gehouden. Dit evenement staat volledig in het teken van de strijd tegen kanker. De opbrengst, door de organisatie dit jaar voorlopig geschat op 25 miljoen euro, komt volledig ten goede aan het KWF-fonds. In essentie is de opdracht voor de deelnemers heel simpel. Fiets zo vaak als je kunt de Alpe d’Huez op om daarmee zoveel mogelijk sponsorgeld binnen te halen. Met nog zo’n kleine 8.000 anderen was ook ik dit jaar één van de deelnemers.

Vooraf had ik mijn sponsoren beloofd vier keer naar boven rijden en ik heb ze niet teleurgesteld. Om ongeveer 5.15 uur vertrok ik voor de eerste beklimming die nog half in het donker moest worden afgelegd. Op zich al een bijzondere ervaring. De afdaling van de eerste klim was geen pretje, want na een intensieve inspanning was het heel erg koud in de afdaling. De tweede klim verliep vrij vlotjes en omdat inmiddels de zon scheen, was de afdaling beter te doen, maar nog steeds vrij koud. Om ongeveer 10.00 uur volgde de derde beklimming. De meeste supporters waren inmiddels ook wakker geworden en hun steun maakte de beklimming een stuk gemakkelijker. Toch begin je dan wel te voelen dat je al twee keer de 21 bochten van de Alpe d’Huez hebt afgelegd, maar de enthousiaste supporters slepen je wel door de dode momenten heen. Ook in Frankrijk weten de Nederlanders met hun boerenblaaskapellen de stemming er in te houden. Tot slot de vierde beklimming. Het was inmiddels heel warm geworden en dat maakt het allemaal een stuk zwaarder. Je kunt je vochtverlies nauwelijks bijvullen. Desondanks verliep ook deze beklimming naar omstandigheden nog vrij vlot en om 15.06 uur passeerde ik voor de vierde keer de finish. Wel had ik de pech midden in een enorme hagelbui de eindstreep te passeren. Daarna volgde de mooiste afdaling van de dag. De gedachte dat je heerlijk naar beneden kunt rijden in de wetenschap dat je niet meer omhoog moet, is echt genieten.

Al met al is de dag zeer voorspoedig verlopen. Ik kan iedereen aanraden het een keer te beleven. Mijn sponsoren wil ik hartelijk danken. Dat zal ik ook nog persoonlijk doen, maar pas als ik terug ben van een welverdiende vakantie. Wie meer van het evenement wil weten, verwijs ik naar de website

opgevenisgeenoptie.nl. Alle doorkomsttijden en foto’s zijn te zien op

live.opgevenisgeenoptie.nl (zoeken op Sjaak Jansen).

 

Sjaak Jansen