Fietsknooppunt 24

hoog gras bank wilsveen 002

 Al een aantal jaren is Haaglanden en dus ook Leidschendam voorzien van fietsroutes aangegeven middels knooppunten.

In Leidschendam zijn bij een aantal knooppunten zitbanken geplaatst waaronder bij het knooppunt No 24, een goed initiatief.

Knooppunt 24 staat op de kruising Kostverlorenweg-Veenweg en het Wilsveen. Een belangrijk kooppunt want hier kunnen de fietsers een keus maken ,gaan we richting Delftsehout-oude Leede en Akkerdijkseplassen of richting Zoetermeer/buitenpark – Stompwijk en Zoeterwoude/Zuidbuurt kortom verder het “groene-hart” in . Verder is er de mogelijkheid om via de Duivenvoortse polder te kiezen voor de kuststreek.

Om rustig die keus te maken komt de zitbank goed van pas, maar niet alleen daarom,  men heeft van hieruit ook een prachtig uitzicht op het polderlandschap van de Nieuwe Driemanspolder en de drie molens. De gemeentelijke informatiezuil geeft ook nog de nodige  nformatie over de omgeving, dus een uniek plekje om even te genieten, ja ja…. !!!

Meestal staat het onkruid en het ruige gras tot bovenkant tafel en is de zuil nauwelijks bereikbaar. Vele malen (in 2 jaar) heb ik via het gemeentelijk meldpunt , www.fietseninhaaglanden.nl en laatst rechtstreeks aan wijkbeheer gevraagd of rond de tafel en informatiezuil tijdens de periode dat er gefietst wordt (zomermaanden) regelmatig gemaaid kan worden, helaas slechts met een enkel resultaat.

Opmerkelijk is dat er door het Wilsveen veel gefietst wordt. Ongetwijfeld zal dit mede te maken hebben met de slechte staat van het wegdek van de Stompwijkseweg maar zoals eerder gezegd het is kennelijk een aantrekkelijke route.

Velen zullen zeggen, “waar maak je je druk om” nu het is zeker geen eigen belang want ik heb vanuit mijn huis een prachtig uitzicht op de drie molens. Maar de gemeente maakt bijna in elke publicatie melding dat zij een “aantrekkelijke groene woonstad” wil zijn. Ik neem aan dat dat ook voor het buitengebied geldt. Tenslotte is het een kleine moeite om deze plek onkruidvrij te houden, ik denk een kwartiertje met een bosmaaier en je doet er de vele fietsers een groot plezier mee.

Op de gemeentelijke site en in het Krantje werd melding gemaakt dat de gemeente bij de provincie Zuid-Holland subsidie heeft aangevraagd voor groene investeringen.

Stuk voor stuk prima projecten maar bij een tweetal staat dat langs fiets- en wandelpaden respectievelijk 8 en 4 picknickbanken geplaatst zullen worden.

Ik hoop dat de fietsers en wandelaars t.z.t. er van kunnen genieten.

Ab Spaan