Organisatie Open Monumentendag op stoom

Organisatie Open Monumentendag op stoom

De Open Monumentendag heeft dit jaar plaats in hetzelfde weekend waarin de Vlietdagen in Leidschendam-Voorburg worden georganiseerd. Om van de nood een deugd te maken hebben beide organisaties de handen in een geslagen om tot een goede afstemming van activiteiten te komen. En die planning staat bol van aantrekkelijks voor jong en oud. Het landelijke thema van de Open Monumentendag ‘Macht & Pracht’ vormde voor de organisatie het uitgangspunt om wetenswaardigheden uit de lokale en regionale geschiedenis over macht, democratie, diplomatie, vrede en rechtspraak aan de orde te stellen en diverse gebouwen onder de aandacht te brengen. Aanleiding van het thema zijn de vieringen in 2013 van de ‘Vrede van Utrecht’ en van ‘200 jaar Koninkrijk’.

Programmering 2013

De belangstelling van monumentbeheerders en monumenteigenaren is weer groot om hun pand voor het publiek te openen. Ook in Leidschendam-Voorburg, de vroegere gemeenten Voorburg, Veur en Stompwijk, waren er in het verleden veel personen die zich konden omgeven met de Macht en Pracht van die tijd. Wie waren zij, wat deden zij en hoe kwamen zij aan die macht? Wat weten wij van hen en wat kunnen wij er nog van terugvinden in onze huidige gemeente Leidschendam-Voorburg? Op diverse locaties vertoont de Open Monumentendag een unieke beeldpresentatie over de machtige ingezetenen van Leidschendam-Voorburg.

In veel monumenten zijn presentaties over het pand te bekijken, of worden rondleidingen gegeven. Het thema Macht&Pracht heeft de Goud- en Zilversmeden in Voorburg aangegrepen om hun aloude vakmanschap in de praktijk te tonen en hun panden voor een deel open te stellen. Het publiek kan daar voor deze ‘pracht in praktijk’ onder andere terecht voor demonstraties en om sieraden ‘ultrasoon’ te laten reinigen. Bovendien presenteert Undine de ambachtelijke kunst van het tassen maken en zijn er in ´De Waag´ oude bakkers- en barbierkasten te bewonderen. Klokkenmaker The Hands of Time geeft aan de hand van voorbeelden demonstraties en uitleg over de uitvindingen van Christiaan Huygens – een van onze grootste wetenschappers- ter verbetering van uurwerken.     

De Kunstuitleen Voorburg organiseert een thema expositie, het bekende ‘kostuumgezelschap’ de Gezellen doen in historische kledij regelmatig verschillende monumenten in Leidschendam aan en in Swaensteijn is een overzichtspresentatie door de gemeente samengesteld rond het thema ‘monumentale en economische functie’ van (historische) gebouwen.

Bus/bootocht voor senioren

Voor senioren is er een speciale tour met bus en ‘trekschuit’ De Hadrianus georganiseerd langs de monumenten Huygensmuseum  Hofwijck,  Westeinde 6 (Casa Nuova),  de voormalige scheepwerf  Van Ravesteijn en de

Laurentiuskerk in Stompwijk.  “De Hadrianus”  vaart over de Vliet langs monumenten en langs de historische vloot die hier vanwege de Vlietdagen is aangemeerd.

 

Aanmelden kan t/m 30 augustus a.s. via tel. 070 369 3929 van Woej Centrale Busvervoer op elke werkdag tussen 09:00 en 11:00 uur. Flyers met uitgebreide informatie zijn te vinden in de bibliotheken, het gemeentehuis, het Stadsmuseum en de diverse wijk- en dienstencentra. En uiteraard is alle informatie te vinden op de website www.omd-lv.nl