Wilsveense Boerderij Aurora 150 jaar (gemeentelijk monument)

aurora

Wilsveense Boerderij Aurora 150 borrlenjaar  (Gemeentelijk Monument)

Dit jaar, om precies te zijn 23 juni, was het 150 jaar geleden dat de eerste steen werd gelegd van hoeve Aurora aan het Wilsveen no 33.

De huidige bewoners Joost Olsthoorn en Tonny van Oijen wilde dit niet ongemerkt voorbij laten gaan en hebben hier een feestelijk tintje aan gegeven.

Maar eerst in het kort de geschiedenis van de Boerderij, zoals gezegd gebouwd in 1863 door de familie Van dd Berg, na enkele malen te zijn verkocht werd de boerderij, met 16 ha. land, door de kinderen van de toenmalige eigenaar Arie de Niet geveild en kwam voor een bedrag van ƒ 14.500.= in eigendom van de Parochie van de H. Apostelen Petrus en Paulus (R.K. Kerk aan het Sluisplein).

De veiling in 1914 vond plaats in de toen heel bekend staande Horeca gelegenheid “De Zwaan” aan de Delftse kade.

De boerderij werd verhuurd aan Quirinus (Krien) Olsthoorn en zijn vrouw Anna zij kregen 9 kinderen, Wim was de oudste en voorbestemd om later zijn vader op te volgen en het boerenbedrijf voort te zetten.

Wim vond zijn “geliefde” niet ver van huis. Tijdens het schaatsen op de Molenvaart kwam hij Bep Rijneveen van de Voorweg te Zoetermeer tegen. Zij trouwden in september 1945.

Wim en Bep hebben het boerenbedrijf voortgezet en kregen 8 kinderen.

Het kerkbestuur van de H.H. Petrus en Paulus maakte rond 1980 kenbaar de boerderij te willen verkopen. Wim en Bep, inmiddels allebei dik in de 70, en hun oudste zoon Joost wilde de boerderij graag kopen om er te kunnen blijven wonen.

Uiteindelijk is de koop in 1988 gesloten maar het zijn bepaald geen “frisse” onderhandelingen geweest, zeker de handelwijze van het kerkbestuur van de H.H. Petrus en Paulus verdiende geen “schoonheidsprijs”. (geschiedschrijving van Anky van Rongen-Olsthoorn, de oudste dochter van Wim en Bep “Aurora een boerengezin in de vorige eeuw”).

Na de dood van zijn ouders zijn Joost met Tonny op de boerderij blijven wonen en met veel plezier, echter zonder het boerenbedrijf voort te zetten. Dit betekende ook dat met de viering van 150 jaar Aurora deze bijna 100 jaar is bewoont door” Olsthoorns”.

Dan het feest op 22 en 23 juni. Er werd een extra feestelijk en voor iedereen toegankelijke, beeldenexpositie van Anky van Rongen-Olsthoorn in de tuin van de boerderij gehouden. Uiteraard met “koffie met gebak”.

Anky is naast “geschiedschrijfster” zeker ook een verdienstelijk beeldhoudster.

Voor “jong en oud” was er touwslingeren in de hooiberg, spijkerslaan of een partijtje boerengolf spelen in de polder, over belangstelling hadden de Olsthoorntjes niet te klagen.

Verder was er in de stal een tentoonstelling van o.a. foto’s, tekeningen, kunstwerkjes van eigen schapenwol enz., gemaakt door kinderen met een lichte beperking. Dat vraagt natuurlijk om een nadere uitleg.

Tonny heeft een afgeronde opleiding om, met name, deze kinderen te helpen. Bovendien heeft zij hierin een jarenlange onderwijs ervaring.

Elke vrijdag komt er een groep van deze kinderen op de boerderij en doen daar, onder begeleiding van Tonny en een aantal ouders, allerlei werkzaamheden van dieren (paard ,schapen ,konijnen enz.) verzorgen tot het bijhouden van de (biologische) groentetuin.

Ook is er tijd, zeker bij slecht weer, om creatieve dingen te doen. De mooie ten toon gestelde kunstwerken gaven een goed beeld waar deze kinderen toe in staat zijn.

Als “Buur” kijk je daar met plezier en bewondering naar en een poosje met skelters over je erf rauzen moet dan ook kunnen.

Voor de genodigde begon het de 23e rond 17.00 uur met het aansnijden van de taart en niet zo maar een taart. Hannah, de dochter van Joost en Tonny, had al haar creativiteit gelegd in het maken van een miniatuur model van de boerderij.

Het aansnijden werd verricht door de oudste nog levende “Olsthoorn” n.l. Oom Joop een broer van Wim.

Na “borreltijd” stond er een uitgebreid Biologisch buffet klaar, dat was voor velen wel even wennen, maar het smaakte prima en paste heel goed bij de familie Olsthoorn en hun activiteiten.

Aurora is niet alleen een monument van 150 jaar maar ook een boerderij waar veel meer (goede) dingen gebeuren als je in eerste aanzien zou denken.

 

Ab Spaan