Marathonschaatsen

MARATHON SCHAATSEN

Sorry Aad, vorige week is dit verslag tussen wal en schip geraakt, vandaar deze week 2 verslagen.

Het was zaterdag 12 oktober hoog water op de Jaap Edenbaan . Sommige rijders kwamen klappertandend van het ijs. Het mocht de pret niet drukken bij de aantrekkelijke wedstrijden. Bij de eerste divisie werden de kanonnen van de BAM ploeg als Bob de Jong (Olympisch kampioen) Jorrit Bergsma (wereld kampioen) de Franse kampioen Alexis Contin verschalkt door Gary Hekman. Hij won de eindsprint van door de kampioenen gebrachte Arjan Stroetinga en Bob de Vries. Daar stond de afgeslankte beer uit de achterhoek met een big smile op de hoogste trede van het schavot. Geen pannenkoek natuurlijk, maar je moet het wel uitvoeren om de het BAM blok te verslaan.

Bij de dames won Irene Schouten de massasprint voor Foske Tamer van der Wal en Janneke Ensing. Zoey van der Bosch kon zich prima handhaven en werd 30e. Eline Bennis reed ondanks een val voor het eerst in haar prille marathon carrière de wedstrijd uit en werd 35e. Dat geeft moed voor de volgende wedstrijden.

Coach Joost Juffermans kan tevreden zijn over zijn pupillen bij de eerste divisie. Thom van Beek werd 3e. Deze was niet tevreden omdat hij voor de laatste bocht klem zat en enkele krachtige slagen miste om de laatste bocht in te suizen. Evert Hoolwerf en Sam Boon bleven hem voor. Christiaan Hoekstra ook een pupil van Joost in het GroeneHartTeam en wonende in Stompwijk trok uitstekend de sprint aan voor Thom en werd zelf 51e. Ik verwacht van deze groep nog heel leuke dingen.

Aad de Haas

 

Marathonschaatsen

Thom van Beek in het leiderspak

Afgelopen zaterdag in Heerenveen pakte Thom van Beek niet alleen de leiderstrui maar ook de witte trui voor het jongeren klassement. Hij werd 3e in de wedstrijd. Maar dit is vertekend door het mee rijden van 2 rijders uit de Topdivisie welke een en twee werden met één ronde voorsprong. Deze rijders mogen bij de 1e divisie starten om wedstrijd ritme op te bouwen of te behouden. Bij de Topdivisie mogen 5 rijders uit een ploeg starten terwijl de ploeg meestal uit zes rijders bestaat. Thom was dus eerste van de eerste divisie na een wedstrijd van noeste arbeid kwam hij alleen over de finish met een halve baan voorsprong op zijn concurrenten.

Klasse wat Thom liet zien. Zijn ploegmaats werden 11e, 25e en onze dorpsgenoot Christiaan Hoekstra 36e. Niet zulke goede benen vandaag aldus Chris. Dit was ook het geval met Johan Bakker, ook een dorpsgenoot en wonende onder het zelfde dak als Christiaan.

Bij de Topdivisie won Bob de Vries na een tumultueuze massasprint waarin de Fransman Alexis Contis door de jury werd gedeclasseerd van de 2e naar de 10e plaats. Irene Schouten won haar 2e wedstrijd op rij bij de dames voor Foske Tamar van der Wal en Carla Zielman. Zoey van den Bosch en Eline Bennis reden hun wedstrijd prima uit met een 36e plaats voor Eline en Zoey werd 45e.

Volgende wedstrijd a.s. zaterdag in Deventer. Start 1e divisie om 18.00 uur, dames 19.30 uur en Topdivisie om 20.30 uur.

Voor uw agenda: zaterdag 11 november zijn de mannen en vrouwen van de lange adem op de Haagse Uithof. Er is dit seizoen maar één wedstrijd voor de landelijke rijders op de Uithof.

Aad de Haas