First Lego Leage

First Lego league

Wij hebben op zaterdag 14-12-13 meegedaan aan First lego league. Het was in de Haagse hoge school. Het thema was natuurrampen.

We hadden op school de robot gemaakt, we hadden groepjes gemaakt en we moesten zelf een programma instaleren. We hadden 3 rondes. De 1ste ronde hadden we 73 punten, de 2de ronde -2, en de 3de ronde hadden we 43 punten. We moesten ook nog een presentatie houden, die ging heel goed. We waren 1ste met de presentatie geworden. We hadden ook nog een medaille, en een beker gekregen.

Groetjes: het lego team.

Wat is First Lego League?

Het is een wedstrijd voor kinderen van 10 tot 15 die samen een robot bouwen waarbij de robot vooraf bekende obstakels moet nemen. Het zijn er teveel om in het in de opgegeven tijd te doen, dus je moet proberen om de robot een zo slim mogelijk traject af te laten leggen. Dit alles vind plaats in de Haagse Hoge school en heeft als doel om meer kinderen geïnteresseerd te krijgen in techniek. Het duurt een hele dag en deze hele dag was ook via het internet thuis te volgen. Want de prestaties van de robots werden gefilmd en ook op grote schermen in de hal vertoond.

Voor de opdrachten die je robot goed doet krijg je punten. Als je de robot buiten de startplaats vastpakt krijg je strafpunten. Vandaar die -2 in de tweede ronde.

Verder krijg je ook punten voor je robot. Hoe slim heb je hem gebouwd en heb je er samen aan gewerkt. Dit moet je dan aan twee juryleden vertellen en je mocht laten zien op welk onderdeel van de robot je het trotst was. Ze vonden allemaal de manier waarop de robot over de hindernisbaan ging d.m.v. een opzetstuk om de robot een stukje omhoog te duwen de mooiste oplossing van de robot en ook vonden ze dat hun robot lekker stevig was. Zo hoefden ze niets steeds opnieuw de robot te bouwen en konden ze verder gaan met het programmeren en uitdenken van hun robot.

De derde opdracht is een presentatie. Dit moest gaan over innovatieve oplossingen bij natuurrampen. Nu hadden de kinderen zelf bedacht dat als er een tunnel onder water liep je er niet meer uit kon. Hiervoor hadden ze een slim plan bedacht met een drijvende buis in het midden van de tunnel. Daar kon men dan omhoog klimmen en met helikopters gered worden. Deze oplossing hadden zij ook helemaal uitgewerkt met proefmodellen. Voor deze innovatieve oplossing hebben zij dus de eerste prijs gekregen. Langs deze weg wil ik meester Peter en meester Richard bedanken voor de tijd en de manier waarop zij de leerlingen naar deze wedstrijd hebben begeleid.

Van harte gefeliciteerd Myrthe, Saskia, Quinty, Sanne, Tessa, Marit, Roy, Joost, Mitch, Leroy en Stijn.

Yvon van Rijn

(in de volgende Dorpsketting zal er een link naar YouTube met de winnende presentatie verschijnen)