Rinus en zijn bijzondere ontmoeting met onze Koning

Rinus en zijn bijzondere ontmoeting met onze Koning

Rinus van Haaster is een trouw Blesruiter-menlid. Hoewel hij niet meer actief kan deelnemen aan de activiteiten want hij heeft inmiddels de illustere leeftijd van 94 jaar bereikt en dan gaan de jaren tellen. Toch gaat hij zo af en toe graag mee (zonder paard en wagen) met een activiteit. Zo ook enkele weken geleden toen de menners en ruiters van de Blesruiters gezamenlijk een strandrit maakten en Rinus achter het glas vanuit een strandtent onze verrichtingen, zichtbaar met genoegen, gade sloeg.

Rinus vertelde me toen dit uitzonderlijke verhaal.

Enkele weken voor de strandrit was het prachtig weer en wilden paardmensters (Nancy en Nancy) vanuit zijn boerderij aan het Oosteinde, waar de paarden bij zijn zoon staan gestald, richting de Pannenkoekenboerderij Meyendel in Wassenaar. Maar zij wisten niet zo goed de weg. Rinus bood aan met zijn 30 km “karretje” mee te rijden en hun de weg te wijzen. En dat ging prima. In Meyendel aangekomen werden de paarden uitgespannen en in de pannenkoekenboerderij het één en ander genuttigd. Bij vertrek toen ze naar buiten liepen maakten één van de “meiden” de opmerking ‘daar aan die tafel dat lijkt Koning Willem Alexander met Maxima en de kinderen wel’. Rinus en Willem Alexander hadden “oogcontact” (u kent dat wel) waarop Koning Willem Alexander spontaan opstond en naar Rinus liep en zei ‘ja ik ben het echt’. Er volgde een kort maar ontspannen gesprek .Toen de koning vroeg waar Rinus dan wel vandaan kwam antwoorde Rinus ‘Uit Stompwijk’. Waarop Willem Alexander direct spontaan antwoorde: ‘Ja, ja dat ken ik, van de Harddraverijvereniging en de Pony race. Wat Rinus opviel was dat het koningspaar met hun kinderen heel ongedwongen en zonder nieuwsgierige blikken en oploopjes konden vertoeven in Meyendel.

Voor Rinus was het toch wel een hele bijzondere ontmoeting en voor Willem Alexander en zijn gezin was het gewoon “mens onder de mensen” te kunnen en willen zijn en daar kunnen wij Nederlanders trots op zijn.

Op de ene foto staat Rinus te praten met Willem Alexander (op de rug gezien) en de prinsesjes op de achtergrond aan tafel in Meyendel, op de ander Rinus in zijn huis met op de achtergrond de vele trofeeën die hij heeft gewonnen.

Ook bijzonder is dat Rinus “langs zijn neus weg” nog even vertelde dat het ook bijzonder is dat uit één gezin van 9 kinderen er nog 4 leven die allemaal boven de 90 zijn en ondanks hun leeftijd nog gezond ook, Jas is 97, Koos 95 Rinus 94 en zus Cor (Janson-van Haaster) 92 jaar, hun ouders zijn op 45 en 48 jarige leeftijd overleden aan T.B.C. Verder vertelde Rinus dat zijn mooiste jaren, die waren toen hij in de begin jaren van Zorglocatie Emmaus in Zoeterwoude daar directeur was. Hij heeft daar zeer goede herinneringen aan over gehouden, Rinus had daar maar liefst 10 jaar de leiding. Ja, zomaar een bijzondere dag uit het leven van Stompwijker Rinus van Haaster.

Ab spaan