Toerclub Stompwijk

Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stond voor alle groepen de clubrit naar Leimuiden op de kalender. Dankzij het mooie weer stonden er ong. 65 clubleden met veel enthousiasme klaar om naar Leimuiden te fietsen. De C1 vertrok met een groep van 11, de C2 met “maar” 5, de rest vierden het feest van de 50 jarige KBO. Op het Oosteinde zwaaide Lia ons nog even uit, die traint voor de 4-daagse van Nijmegen. Verder volgden we de route via het Cronesteinpark, Roomburg naar de Leiderdorpse brug. Vlak voor ons reed Fried met zijn groepje, die naar later bleek, bijna exact dezelfde route in gedachten had.

Wij volgden hen naar Oud Ade en Rijpwetering en namen eindelijk weer de mooie nieuwe brug bij Nieuwe Wetering. Toen dachten een paar dat we daar al bij de koffietent aangekomen waren, maar we moesten nog één brug verder! Die stond net open en wij sloten aan bij de enorme fietsers-file die stond te wachten. Om 10.00 uur kwamen we bij de Keyzer aan. De plaatsen in de zon waren al bezet, maar geen probleem, met vereende krachten werd de picknick-tafel alsnog in de zon gezet! Vlot werden we van koffie voorzien en was het een gezellige drukte op het terras. De terugweg voerde ons naar Rijnsaterwoude en Woubrugge. Hadden we op de heenweg nog lekker de wind in de rug, nu met windje tegen deden we het iets rustiger aan. Langs de Heimanswetering naar de Lagewaard en bij Hazerswoude haakte Jolanda af richting huis. Dan is het nog een klein stukje via de Burmadeweg en Weipoort, bij de Nieuweweg ging Ria haar kant op, waarna ik afhaakte bij de Zonnegaarde. Met 55 km zette ik de fiets om 12.00 uur in de schuur. Weer een fijne fietstocht achter de rug, over mooie paden. Het is altijd weer verrassend als blijkt dat sommige er nog nooit geweest zijn.

Annie van Rijn

Ook de A1 vertrok met 11 man. Dat hadden er 12 kunnen zijn, maar één daarvan was al zo lang niet meer mee geweest dat hij rond half 9 netjes langs de Vliet stond. Hij wist nog wel dat we naar Leimuiden zouden gaan en terwijl hij daar op eigen houtje naartoe ging kwam hij een A2 groep tegen waar hij bij aansloot. Bij de koffie werd hij natuurlijk met gelach ontvangen en hij zag er zelf ook de humor wel van in. Zo zaten we dus met 12 man knus aan 1 picknicktafel. Dat paste precies. De route ging eerst naar Boskoop waar ze een rondweg hebben aangelegd die wel op een racebaan lijkt. Die sluit aan op de Voshol en dan ben je zo in Zwammerdam. Vanaf daar door Aarlanderveen en Korteraar kwamen we steeds groepen fietsers tegen en ook vele oude MG’s. Zij reden hun eigen toertocht en toevallig precies op onze route. Na de koffie reden we op speciaal verzoek nog een rondje Westeinderplassen. Daarna alsnog via de Ringvaart en omdat in Hoogmade de brug omhoog was, aldaar afgeslagen richting Leiderdorp. Na zo’n 90 km waren we mooi op tijd weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 11-en (8 mannen/3 vrouwen) naar Leimuiden. De heenweg was een fantastische Groene Hartroute. In Hazerswoude werden we ingehaald door een A2-groep waarbij één van de vrouwen (Marga) zich aansloot. Na ca. 37 km arriveerden we dus, met z’n 10-en, bij het café “De Keijzer” voor de koffiestop. Omdat wij als eerste aankwamen, konden we de mooiste plek uitkiezen op het zonnige buitenterras. Vlak na ons arriveerden de overige A- en de C-groepen. De jeugdige bediening serveerde in recordtijd de heerlijke koffie met appelgebak. De route terug ging langs de Ringvaart en vanaf Oude Wetering langs de boorden van de altijd schitterende Braassemermeer. Roelofarendsveen bracht ons echter dit jaar geen geluk: twee valpartijen binnen 3 km. Bij de eerste kon de renner, na een pauze, de tocht vervolgen. De tweede leverde een renner een schouderblessure op. Een man die het vanuit zijn huis zag gebeuren kwam direct aanlopen “ik heb EHBO, dus ik kijk er wel even naar”. De tocht vervolgen zat er voor Frans niet in, dus bood de man spontaan aan om hem met zijn auto (fiets achterin) naar het ziekenhuis te brengen! Beterschap gewenst. Er zijn ook in 2014 nog fantastische hulpzame mensen. Hierna vervolgden we, inmiddels met z’n 9-en, de thuisreis. Om 12.45 uur weer thuis in Leiden met 80 km op de teller.

Hans Heemskerk

Aanstaande donderdag, Hemelvaartsdag, staat de Tunneltocht op het programma met bij de koffiestop de appelgebak die vorig jaar met stip op nr. 1 stond in de gezaghebbende Appelgebaktest. De A (120km) en B (95km)-groepen rijden deze fantastische klassieker! Vertrek om 8.30 uur vanaf het Klaverblad.

Op zondag 1 juni is er dan weer een reguliere clubtocht. Voor de A (90 km) en B (85 km) staat dan Vlist op de kalender en voor de C Haastrecht voor (65 km). Vertrek opnieuw om 8.30 uur vanaf de sporthal.