De Dutchies waren in Polen

dutchies

De Dutchies waren in Polen, maar…. wie zijn de Dutchies?

De Dutchies zijn Judith Anvelink, Manouk de Pree, Geordie Bregman en Teun van der Maas, vier jongeren uit Leidschendam, Voorburg, Stompwijk en Leidschenveen die samen met Vigilia van Akkeren op verzoek van de werkgroep stedenband Leidschendam-Voorburg Konstancin-Jeziorna die in het weekend van 21 juni in de Poolse partnerstad van Leidschendam-Voorburg hebben deelgenomen aan het 5e Internationaal Jongeren Muziek Festival. Deze jongeren spelen o.l.v. Vigila van Akkeren regelmatig in kerkdiensten in onze gemeente. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij een optreden verzorgen met o.a. muziek van een componist uit eigen land. De uitvoering van de ingestudeerde werken heeft in Polen geleid tot een daverend applaus en heel veel complimenten.

Konstancin-Jeziorna met partnersteden in zes verschillende landen organiseert elke twee jaar een internationaal muziekfestival voor jongeren uit hun partnersteden. Dit jaar waren er jongeren uit Polen, Nederland (Leidschendam-Voorburg), Duitsland, Tsjechië (Hranice), Letland en Litouwen. De jongeren uit Oekraïne konden dit jaar niet naar Polen komen wegens de situatie in hun land.

Gezamenlijk vormen alle jongeren een orkest en studeren zij nieuwe stukken in die zij aan het eind van het weekend uitvoeren. Dit internationale jongeren orkest bestond uit meer dan 70 jongeren in de leeftijd van 10 tot 19 jaar die op de dag van aankomst elkaar niet kenden en nog nooit samen hadden gespeeld. In het weekend hebben zij meer dan 15 uur geoefend. De jongeren werden steeds enthousiaster. Het daverende applaus en de roep om herhalingen van gespeelde stukken aan het einde van het concert maakte duidelijk dat de dirigent maar vooral ook de jonge musici een geweldige prestatie hebben geleverd. Opnieuw werd duidelijk dat muziek ‘een internationale taal’ is die mensen verbindt.

 

Johan Kunst – voorzitter werkgroep Stedenband

Leidschendam-Voorburg * Konstancin-Jeziorna.

zie ook: www.stedenband-leidschendam-voorburg.eu