Schrijvers Ingrid & Dieter Schubert in Stompwijk

Schrijvers Ingrid & Dieter Schubert in Stompwijk

Woensdagochtend 2 juli kwamen de bekende kinderboekenschrijvers en –illustratoren Ingrid & Dieter Schubert naar Stompwijk. Zij waren aanwezig op het Voorleesfestival dat de Bibliotheek aan de Vliet, de Maerten van den Veldeschool, Stichting Kinderopvang Zoeterwoude en Vlietkinderen samen organiseerden voor ouders met hun peuters en kleuters.

Voorleesfestival

Het Voorleesfestival stond dit jaar in het teken van “Ouders mee in de voor- en vroegschoolse educatie (VVE)”.

Voorlezen is belangrijk voor kinderen. Het zorgt voor uitbreiding van hun woordenschat. Als een kind elke dag 15 minuten wordt voorgelezen, breidt het zijn/haar woordenschat uit met 1000 extra woorden per jaar. Door een kind van jongs af aan vaak voor  te lezen, krijgt het een voorsprong op de schoolcarrière.

Ingrid & Dieter Schubert

De kinderboekenschrijvers vertelden een mooi verhaal aan de peuters, kleuters en hun ouders. Bij het woordloze prentenboek “De paraplu” lieten zij de ouders zien en horen hoe je zelf het verhaal bij een prentenboek kunt vertellen.

Daarna maakten ze samen, aan de hand van de inbreng van de kinderen, ter plekke een tekening.

De peuters van Peuterspeelzaal Het Peuterparadijs en de twee kleutergroepen van de Maerten van den Veldeschool kregen deze tekening – gesigneerd en wel – mee, om in de groep op te hangen. Een mooi bezit.

Woordenschat

Om ouders te betrekken bij het onderwijs van hun kinderen, is het programma “Ouders mee in de VVE” gestart bij de peuterspeelzaal en de school. Ouders krijgen iedere 6 weken een nieuw thema mee naar huis.
Tijdens de vakantieperiode staat het thema “zomer” centraal. In het werkboek krijgen ouders allerlei leuke tips om te werken aan uitbreiding van de woordenschat van hun kind.

De bibliotheek heeft hier toepasselijke voorleesboeken bij gezocht. Loes Reichenfeld van de Bibliotheek aan de Vliet gaf een demonstratie van het boek “Boer Boris gaat naar zee”. Zij liet de ouders zien hoe je interactief kunt voorlezen.