Groeten uit Leidschendam

Leidschendammers verhuisden naar Stompwijk

Het was tweede Pinksterdag 1960. Tijdens een fietstocht met mijn broer, stonden we stil op het viaduct  van de Kniplaan. We keken naar de polder die voor ons lag. Grote graafmachines waren bezig met sloten graven voor een nieuw tuinbouwcentrum. Het gezin van een kennisje van ons ging er een tuindersbedrijf beginnen. Ik had medelijden met hen. Wat een afgelegen gebied! Je zult er maar moeten gaan wonen. Zelf woonde ik op de Veursestraatweg in Leidschendam, toen nog een drukke doorgaande weg naar Leiden, met een bushalte voor de deur. In april 1961 ontmoette ik Aad van der Ham. En….u raadt het al, ook hij ging een tuindersbedrijf beginnen in Stompwijk!! Een nieuw bedrijf beginnen betekende ook een nieuw huis. Uit een boekje zochten we een kant en klare woning. Een huis, dat op een grote vrachtwagen wordt aangeleverd, waar zelfs de voordeurbel en de trekker van het toilet al in zit. Na het storten van de vloer van de bijkeuken en de doucheruimte, stond het huis in een dag overeind. Een paar maanden later trouwden we en waren we Stompwijkers. Wat moest ik wennen in het begin. Zo anders dan ik gewend was en ik zag alleen maar mannen! Mannen in de tuin en mannen aan de deur: de slager, de bakker, de melkboer, de schoenmaker, de boterboer, de kruidenier en de olieboer. Maar zes jaar later, met inmiddels vier kinderen en een auto, was ik aardig ingeburgerd en was Stompwijk voor mij geen afgelegen gebied meer. Toen de kinderen naar school gingen, begon mijn leven als vrijwilligster. Ook de parochie wist me te vinden. Met het oprichten van de Vrouwenvereniging en het vertegenwoordigen van Stompwijk in een politieke partij waren de avonden aardig gevuld. Ook echtgenoot Aad was actief in tuinbouwstudieclub, KBO en de Dorpsraad. De 47 jaar dat we in Stompwijk woonden zijn omgevlogen! Wat hebben wij het fijn gehad en wat hebben wij heel veel aardige, gezellige Stompwijkers ontmoet en mee samengewerkt. Nu zijn we alweer vier jaar terug in Leidschendam en dat is ook goed, met winkels en bushaltes op loopafstand. Het tuinbouwcentrum bestaat nog, maar ik denk dat het enthousiasme waarmee wij destijds begonnen zijn, op de tuinders van nu niet meer zo van toepassing is.

 We wensen alle Stompwijkers en heel Gelukkig, Liefdevol en Gezond  2015  toe.

Aad en Riet van der Ham