Groeten uit Sumas Washington

Afbeelding1

Een kerstgroet vanuit Sumas Washington USA!

Als ik terugdenk aan mijn jeugd en de kerst/feestdagen in Stompwijk zijn het ook ‘de geuren’ en tradities, die teruggaan naar die tijd. Dat is vermengd met de tradities, die we nu zelf, na 30 jaar in ons huis in de States, voortzetten en aan onze kinderen meegeven. Een mix dus van Hollandse en Amerikaanse tradities.

Vooral denk ik aan vroeger, wanneer mijn ouders bestellingen binnenkregen voor kerstkransen (en met Sinterklaas de banketletters). Die werden dan in de gang, de keuken en de woonkamer opgestapeld voor de klanten. Die geur was heerlijk en die mis ik nog steeds! Wij hangen nog steeds graag (als ze verkrijgbaar zijn) chocolade kransjes in de kerstboom, waar stiekem van wordt gesnoept en waar altijd wordt gezocht naar ‘het laatste kransje in de boom’!

Mooie herinneringen ook van de kerst avond/nachtmis in de Stompwijkse kerk, die altijd prachtig is versierd. Met veel kaarslicht. En dan aansluitend een kerstontbijt met stol en andere lekkere dingen, met natuurlijk weer veel brandende kaarsen.

Vroeger oliebollen bakken bij vriendin Karin thuis, altijd gezellig. Ook die traditie zetten we hier voort bij ons thuis met Hollandse vrienden. Er worden honderden oliebollen gebakken met ….Heineken erbij natuurlijk! Vaak komen er dan wat buren en vrienden langs voor een oliebol een biertje en een praatje! We zijn dankbaar dat onze ‘kinderen’ met vele ‘rijke tradities’ opgroeien van twee landen. Ook met Sinterklaas wordt de schoen nog altijd gezet om wat lekkers er in te ontvangen van de goede Sint en Piet. Ik doe dus ook niet aan de Amerikaanse stockings bij de open haard!

Over de grens gesproken, zelf wonen wij met de Canadese grens in onze achtertuin. Het lijkt op verre afstand van Stompwijk, maar het voelt alsof de wereld steeds kleiner aan worden is door de digitale middelen, die het ook ons bij alle mogelijke contacten zo makkelijk maken, zoals FaceTime, Skype , WhatsApp, Email, SMS, Facebook ect.

Het betekent zoveel voor mij persoonlijk om te kunnen Skypen met familie en vrienden en hun gezichten te kunnen zien. Daar droomden we al die jaren terug alleen maar van ! Nu kunnen we onze kerstboom en versieringen laten zien via het scherm. Zo is alles een stuk dichterbij!

Het maakt niet uit hoelang je al weg bent uit Holland, het gemis blijft altijd. Ik denk vaak met een warm gevoel aan Stompwijk en de familie en vrienden in Nederland!

Lieve bewoners van Stompwijk en alle andere ‘buitenlanders’ afkomstig van ons mooie oude dorp.

Wij wensen jullie allen een Zalig Kerstfeest en een mooi 2015 toe! 

Hartelijke groetjes van Jolanda de Bont-Suijten, Geerke, Sebastian, Alicia en Sabrina