Peet Pan

peet ran

Even voorstellen… 

Dit is Peet Ran, geboren en getogen in het dorpje Zevenhoven dat valt onder de gemeente Nieuwkoop. In het jaar 1991/1992 is hij samen met Ron Knijnenburg en Sjors van der Poel voor een lange reis richting Australië vertrokken. Het leven in Australië beviel Peter meteen zo goed dat hij daar voor een aantal jaar is gaan wonen. Echter na een uitstapje naar Nieuw Zeeland te hebben gemaakt, bleek dat het leven daar ook helemaal prima was. Hij verruilde Australië daarom voor een land dat net nog iets verder van Nederland ligt. De Stompwijkse kermis, daar was hij eigenlijk nog nooit geweest maar Peter had hierover door de jaren heen al wel veel over gehoord. Toen hij in de zomer van 2007 voor een paar weken over was, kon hij dit fenomeen natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan. Samen met Sjors van der Poel fietste hij ‘s middags naar Stompwijk en de heren moesten aan het eind van de avond de tent uit worden geveegd. Ook de tocht naar huis werd nog een heel avontuur, maar legendarisch werd deze avond zeker.
Na enkele weken vloog Peter weer terug, in Nieuw Zeeland heeft hij namelijk helemaal zijn plekkie gevonden. Hij schrijft geregeld over zijn belevenissen aan de andere kant van de wereld, want schrijven dat doet hij graag en met veel humor. Als hij klaar is met zijn verhaal, scant hij het in en dan wordt het als bijlage per mail verstuurd naar zijn onderhand grote schare trouwe fans in Nederland. Als primeur heeft hij nu speciaal voor de ‘Kerstketting zonder grenzen’ zijn ervaring als Hollandse Kerstman in Nieuw Zeeland opgeschreven. Ik zou zeggen geniet van dit bijzondere verhaal en wie weet volgen er in de toekomst nog meer mooie verhalen over zijn belevenissen aan de andere kant van de wereld.

Anja van Boheemen