Badgasten strijden tegen de beste zwemmers van Nederland

badgasten

Badgasten strijden tegen de beste zwemmers van Nederland

Het was een druk weekend voor de Stompwijkse Badgasten. Zaterdagochtend ging Sanne van Ruijven naar het Hofbad in Ypenburg voor een zwemwedstrijd. Deze ochtend deelde Ranomi Kromowidjojo handtekeningen uit en gaf een prachtige demonstratie op de 50 meter vrije slag. Dus voordat Sanne op de startblokken kwam, had ze al een mooie handtekening van Ranomi op één van haar zwemspullen.

Zaterdagmiddag ging Jelsie van Ruijven naar Leiden voor het officieuze NK zwemmen. De beste 18 zwemmertjes van elke leeftijd uit heel Nederland stonden aan de start. Jelsie begon aan de 100 meter rugslag. Jelsie lag met 3 andere meisjes vooraan in de race. Aan het einde liepen er twee iets uit en werd het een nek aan nek race voor de bronzen medaille. Uiteindelijk miste Jelsie deze medaille op een haartje na, ondanks een dikke PR. Ze bleek dus in een uitstekende vorm te zijn.

Hoewel de kansen kleiner waren op de 100 meter vrije slag, was er met een dik PR toch zeker een medaillekans. Haar start was echter niet perfect. Maar wat ging ze hard, dit moest een dik PR worden. Maar drie andere meisjes bleken net iets harder te gaan. Weer een vierde plek.

De vlinderslag is toch wel de favoriete slag van Jelsie. Zou die medaille dan nu wel naar Stompwijk gaan? Het was weer een nek-aan-nek-race tussen dezelfde vier meisjes die zich hadden afgescheiden van de rest van het veld. Maar ook nu weer tikte Jelsie als vierde het einde van het zwembad aan, weer net achter de meisjes uit Harlingen, Vaassen en Nijmegen.

Zondagochtend wilde Jelsie graag nog even gaan trainen voordat het zwemgeweld ’s middags weer zou losbarsten. De zenuwen hadden plaatsgemaakt voor de begeerten naar een podiumplaats; ze was immers al drie keer erg dichtbij geweest. Eigenlijk moest het direct op de wisselslag gebeuren. Hier had ze op papier de meeste kans. Halverwege de race was er weer sprake van een afscheiding met de rest van de deelneemsters. Echter nu met maar drie meisjes. Jelsie moest de andere twee laten gaan, maar wist stand te houden voor de derde plek: de eerst podiumplaats was een feit.

Daarna volgde de schoolslag. Weer 4 zwemmers in de kopgroep. Maar nu ging het anders dan zaterdag en dit keer lukt het Jelsie wel om de bronzen medaille te bemachtigen.

Ook Bart Pardon mocht aan de start verschijnen van de 100 meter schoolslag. Hij zwom harder dan hij ooit had gezwommen. Maar helaas had de jury een technische fout ontdekt en werd Bart gediskwalificeerd.

Op het laatste zwemnummer – 50 meter vrije slag- zwom Jelsie met een kleine PR naar een 5e plek. Ze was 1 tienden van een seconde te lang onderweg voor een derde podiumplaats. Maar het weekend van Jelsie was meer dan geslaagd: 6 keer haar PR verbeterd en twee derde plekken. Chapeau!!

Ilona van Ruijven