Een hele andere tak van sport…. Gazonmaaierracen

gazonmaaierracen

Een hele andere tak van sport…..Gazonmaaierracen!

Neem een kind mee naar de Zwarte Cross en dan begint het…….

Een aantal jaar geleden gezien op de Zwarte Cross, een race met gazonmaaiers (zonder de messen om te maaien!) over de baan in een snel tempo. Ryan (toen zo’n jaar of dertien) vond het geweldig en zei: Dat ga ik later ook doen! Tuurlijk jongen!? Hij was altijd al bezig met brommers en sleutelen eraan, maakte van 2 brommers 1 brommer. Maakte de scooter van zijn broer en vrienden. Deed mee met de brommercross van Nooit Gedacht en daar waren natuurlijk ook de specials. Die specials vond hij nog het mooiste. Hij kreeg het voor elkaar om een grasmaaier om te bouwen, ander motorblok en nog veel meer veranderingen, zodat ook hij mee kon doen met de specials. Dat heeft hij 2 jaar gedaan totdat Nooit Gedacht er mee stopte, helaas! Maar het bleef kriebelen en 2 jaar geleden heeft hij zich samen met Sven Zandbergen aangemeld bij het NK gazonmaaier racen. Ik had er nog nooit van gehoord maar het bestaat dus echt!

Er moest dus een goede gazonmaaier komen, maar dat is best prijzig. Zo her en der werd er gekeken en op internet gezocht tot er één werd aangeboden door een bedrijf uit Wassenaar. Daar moest een motorblok onder komen van 600cc, deze werd ook op het internet gevonden en gekocht van spaarcenten. En toen het sleutelen, avonden en zondagen werden eraan gespendeerd overal werd wat vandaan gehaald, kabeltjes en startblokken bij buurman Jaap Huisman, andere onderdelen bij Arno van Santen (baas van Ryan), ijzer bij Luiten Smid en om te lassen, slijpen enzovoort, natuurlijk de spullen van Pa. Maar ze kregen het voor elkaar!

Vorig seizoen zijn Sven en Ryan samen gestart in de Gazonmaaier race klasse C, niet voor de punten (dat kan namelijk niet als je samen rijdt) maar wel om de sfeer te proeven en te leren. Het lijkt zo simpel, maar het is best zwaar. Erg leuk is dat de oude rotten deze jongens helpen met van alles en nog wat. Tips voor de gazonmaaier, tips om beter in te sturen en dat soort dingen. Om alles te kunnen bekostigen werden er sponsoren gezocht en gevonden. Altijd fijn als mensen er ook lol in hebben om deze gasten te ondersteunen. Maar ook vrienden en neef die helpen en ondersteunen daar waar nodig is.

Klasgenoot van Ryan, Dave van de Berg uit Bergschenhoek kwam de gelederen versterken en ging mee om te sleutelen. Maar ook hij werd aangestoken door het virus en gaat dit jaar samen met Sven Zandbergen rijden in de Klasse C. Ryan heeft een eigen gazonmaaier en start alleen in de Klasse C en gaat dus voor de punten dit jaar. Afgelopen zondag was de eerste race in Aalten, Gelderland.

Wilt u meer weten over de gazonmaaierraces en de techniek? Vraag het aan

Ryan Lansbergen of Sven Zandbergen of kijk op: www.gazonmaaierracen.nl

En wilt u een keer gaan kijken? Neem dan de tijd want de wedstrijden zijn niet in de buurt van Stompwijk. Check ook de site hiervoor.

Groet, Tini Lansbergen