Polderdag 2015: Eeuwenoude streken

Waar in vervlogen tijden het landschap even vlak was als nu. Waar in vervlogen tijden weideland veenland was. Waar turf werd gestoken en gebaggerd. Waar in eeuwenoude streken het water nog veel ruimte had. Daar zijn nu fris groene polders met bloemrijke bermen. Het zo beroemde Hollandse landschap met indrukwekkende luchten boven een rechte horizon wordt door de lente ingekleurd. Het is maar op één dag in het jaar een Polderdag: op Hemelvaartsdag!  

Voor Polderdag 2015 zijn er vier nieuwe routes door de Leidse ommelanden uitgezet. Beleef de lente in de polders. Fiets door het cultuurland van Zuid-Holland en ontdek bewaard gebleven details uit de schilderijen van Hollandse meesters met hun eeuwenoude streken.  

Route Zoeterwoude/Stompwijk

Lengte route: 17 km

Lengte aanrijroutes vanaf startpunt:

De Meester: 0 km – Cronesteyn: 1,7 km – De Oude Sluys: 7,1 km – Aswieta: 0 km – Restaurant Aa-Zicht: 350 m – Recreatief Transferium: 1,2 km – Hortus botanicus Leiden: 5,3 km – Kaasboerderij Captein: 0 km  

Langs deze route: eeuwenoude en nieuwe streken worden op deze route door een heuse kunstvereniging getoond. Moderne steigerhoutenmeubelen en houtkachels kunt je bewonderen net als heel veel vee in verschillende soorten. Bijvoorbeeld het lieflijke Montbéliarde rundevee-ras. Ontdek hoe een melkrobot werkt en proef van (h)eerlijke zuivel. Weidevogels kun je onderweg volop spotten. De Geerpolder heeft al jaren een streng weidevogelbeheer, Grutto, Tureluur en Kievit zie je hier in het voorjaar altijd rondvliegen en als je geluk hebt nestelen! Op deze route verder: revalidatievervoer, een ijskar en een WO II oorlogsmonument met een verhaal bij een boerderij. Start van10.00 tot 13.00 uur bij Aswieta of start een keer ergens anders, zie de site van Polderdag 2015. Kijk op www.landvanwijkenwouden.nl