Oud Stompwijkse Christine Teunissen gaat de senaat in

christine teunisse

Oud Stompwijkse Christine Teunissen gaat de Senaat in

Christine Teunissen is met haar 29 jaar het jongste lid van de Eerste Kamer. Ze wil de Eerste Kamer moderniseren.

Christine is sinds vorig jaar fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Haagse gemeenteraad. Ze gaat deze functie combineren met haar komend lidmaatschap van de Eerste Kamer.

Christine gaat werken met collega-senatoren met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar. Maar dat is voor haar geen enkel probleem. ‘Mensen hebben mij wel gevraagd wat een jonge vrouw in de Eerste Kamer wil. Ik kan daar maar een antwoord op geven: revolutie. Ik breng de gemiddelde leeftijd flink omlaag en dat is goed. Het is juist mooi als mensen met verschillende achtergronden en leeftijden in de Eerste Kamer zitten.’

Toch keek haar omgeving wel een beetje raar op van haar keuze. ‘Mijn vrienden moesten wennen aan de term ‘senator’. Ik zelf ook trouwens. Senator klinkt toch anders dan gemeenteraadslid.’

Teunissen wil dat wetten voortaan weer inhoudelijk getoetst worden in de Eerste Kamer. ‘Je ziet nu dat er aan de andere kant, in de Tweede Kamer deals gesloten worden. De debatten in de Eerste Kamer zijn daarom niet meer dan een schijnvertoning want de uitkomst staat al vast. Wij willen de inhoudelijke toetsing weer terug.’ Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol is blij met de komst van een jong kamerlid als Teunissen. ‘We vertegenwoordigen het Nederlandse volk en daar horen oude mensen bij maar ook jonge.’

Toch is er volgens haar niets mis met de hoge gemiddelde leeftijd van de senatoren. ‘Het grootste deel van de bevolking is van die leeftijd. Bovendien hebben zij veel ervaring en kennis op veel verschillende terreinen. Daar doen wij ons voordeel mee.’

Op 9 juni wordt de nieuwe Eerste Kamer geïnstalleerd.

Naar: Omroep West 27-05