De gesteunde projecten van Stompwijk helpt Nepal

nepal 1

De gesteunde projecten van Stompwijk helpt Nepal

Zoals jullie misschien weten is Ilse van 30 mei tot 5 juni in Nepal geweest. Zo kon zij zelf zien hoe het geld van onze acties voor Stompwijk helpt Nepal het beste konden worden besteed. Ilse heeft in haar eigen tentje geslapen bij een tentenkamp waar ook haar vrienden sliepen. Iedere dag stond ze om 5 uur op om zoveel mogelijk te kunnen doen. Daarnaast heeft ze haar pleegdochter Chengdu bijna iedere dag gezien en haar fijn kunnen knuffelen en verwennen. Deze en volgende week vertellen we jullie graag meer over de projecten waaraan we het geld hebben besteed.

School in Nalang, Dhading

nepal 2

In Nalang, in de provincie Dhading ten westen van Kathmandu, is eerder met hulp uit Nederland een school gebouw waar primair en secundair onderwijs wordt verzorgd. Toen Ilse deze school bezocht was er een ingenieur in dienst van UNICEF, Ramhari Panthi, om de kwaliteit van de schoolgebouwen te controleren. De taak van Ramhari is om alle scholen in de regio te controleren na de aardbevingen. Met behulp van groene of rode stickers laat hij zien of het gebouw nog bruikbaar is of niet. Zoals te zien is op de foto’s waren delen van de school nog bruikbaar, maar bij een van de schoolgebouwen is de vloer verzakt en beschadigd. Wij hebben een flinke financiële bijdrage kunnen leveren aan de herbouw van de vloer en wanden. Zolang het gebouw niet bruikbaar is, werken de kinderen onder een overkapping.

Yellow monastry

Eén van de dorpjes langs de bekende trekkingroute Langtang, is volledig verwoest door de tweede zware aardbeving op 12 mei. De overlevenden zijn door het Nepalese leger geëvacueerd naar Kathmandu. De groep overlevenden bestaan vooral uit vrouwen, kinderen en oudere mensen, in totaal 480 mensen, van wie 38 kinderen hun ouders zijn verloren. Deze groep mensen is letterlijk gedropt in Kathmandu. The Yellow Monastry in Kathmandu heeft haar tuin beschikbaar gesteld voor deze mensen.

De regentijd overbruggen

nepal 3

Doordat de meeste mannen zijn vermist of omgekomen en de mensen getraumatiseerd zijn is de groep erg kwetsbaar. De mensen willen zelf het liefst terug naar hun dorp, maar zolang de regentijd nog niet voorbij is, is het daar onveilig. Arnold Coster is een Nederlandse man die is getrouwd met een Nepalese vrouw en al jaren in Kathmandu woont. Hij heeft zich over deze groep mensen ontfermd. Inmiddels zijn er voldoende tenten, sanitaire voorzieningen en keukens om deze mensen de moesson te laten overbruggen.

Bijdrage voor rijst, verse groenten en gas

Ilse heeft het klooster opgezocht om te kijken wat Stompwijk helpt Nepal voor deze mensen kan betekenen. Er zijn meerdere particuliere sponsors en met elkaar kunnen we deze groep kwetsbare mensen voorzien van voedsel de komende tijd. Rijst, verse groenten en gas om te kunnen koken. Met €  1.000,- kunnen we hieraan een mooie bijdrage leveren.

Dit zijn de eerste twee van de projecten, graag vertellen we volgende week meer over de overige projecten die mede dankzij uw steun mogelijk zijn gemaakt.

Groeten van Ilse Verweirder en Mariska van Es-de Jong