Eventing Zuid Holland SGW VLietland

sanne v. vliet

Regiokampioenen gehuldigd op Eventing Zuid-Holland

SGW Vlietland: Prachtige paardensport en stralende winnaars

Afgelopen weekend kwamen ruim 400 ruiters en 50 menners uit het hele land naar Leidschendam om deel te nemen aan één van de meest spectaculaire paardensportevenementen in de regio. Tijdens de samengestelde wedstrijden werd gestreden om het regiokampioenschap van Zuid-Holland. Het evenement werd dit jaar voor de 12e keer gehouden in het schitterende recreatiegebied Vlietland.

Eventing en samengesteld mennen zijn de meest veelzijdige van alle hippische disciplines. Elke ruiter en menner moet 3 onderdelen afleggen: voor de ruiters een dressuurproef, springparcours en als sluitstuk het meest favoriete onderdeel: de cross-country. Of zoals een van de deelnemers het omschreef: “Eerst laat je in de dressuur zien dat je klaar bent voor het springen, daarna test het springparcours dat je kunt springen. En dan mag je cross in en over de dikke bomen springen. Dat is waar we het voor doen.” Ook voor de menners stonden 3 onderdelen op het programma: dressuur, vaardigheid (kegeltjes rijden) en de menmarathon.

Combinatiesprongen

In de cross-country was dit jaar niet één duidelijke scherprechter aan te wijzen. Nieuwe hindernissen als de Zigeunerwagen en de Speeltuin leverde de deelnemers weinig problemen op. Verschillende combinatiesprongen maakten de cross voor de klasse M en Z een uitdaging: de waterput voor de waterinsprong en de rotonde, een smalle bol, gevolgd door de opsprong en boom. Ook de Trakehner zorgde voor een aantal weigeringen.

Bij de pony’s won Nina de Haas de klasse Z met haar pony Matcho. Ze bleef foutloos, en ondanks dat ze het alternatief bij hindernis 22 nam, bleef zij toch binnen de tijd. Door dit mooie resultaat is ze weer een stap dichterbij deelname aan het Europees Kampioenschap voor ponyruiters in Malmö.

Samenwerking

Niet alleen ruiter en paard moeten een goede combinatie vormen om succes te hebben. Ook de combinatie van samengestelde wedstrijden voor ruiters en menners bepaalt mede het succes van het evenement. De parcoursbouwers van beide disciplines werken nauw met elkaar samen en wisten daardoor een unieke hindernis te creëren: bij het “Menners Obstakel” werd een-en-dezelfde hindernis zowel door de ruiters als menners overwonnen. Waar zaterdag de ruiters over de heggen sprongen, reden op zondag de aanspanningen dezelfde hindernis in de menmarathon. Deze combinatie en de naastgelegen waterhindernis bezorgden de vele bezoekers die op het evenement afgekomen waren, dan ook veel kijkplezier.

Zondag stond ook de oefencross op het programma. Voor ruiters zonder veel ervaring is dat een goed moment om kennis te maken met de samengestelde wedstrijd sport. Bij de ruiters die over de finish komen, is de blijdschap en opluchting duidelijk zichtbaar. Het enthousiasme onder deze groep is altijd groot.

Wedstrijdleider Ton Spaan kijkt tevreden terug: “We hadden het hele weekend warm en droog weer, en kijken terug op een veilig verloop van de wedstrijd. Met een heel team vrijwilligers zijn we de hele week hier in dit prachtige recreatiegebied aan het werk. Nadat we in de winter thuis nieuwe hindernissen bedenken en in elkaar zetten, zijn we afgelopen maandag met de bouwploegen van de eventing en het mennen hier gestart. Tijdens het weekend waren dit jaar weer ruim 200 vrijwilligers actief om dit gigantische evenement te realiseren.”

Menuitslagen:

Hobbyklasse Enkelspan paard:

kitty roeling

Kitty Smits-Roeling

Hobbyklasse Tweespan paarden:

Marianne Huijbregtse

Hobbyklasse Enkelspan pony:

Ab Spaan

De complete uitslagen zijn te vinden op www.eventingzuidholland.nl.