Een kijkje achter de voordeur……..

pvleeuwen 1

Een kijkje achter de voordeur

bij Loon en Mechanisatiebedrijf  P. van Leeuwen en Zonen

Een mond vol, en nu eerst die voordeur vinden…….   Het is een klein dorpje daar aan de Westeinderweg nummer 6.  Peet had al bij anderen gewerkt, toen hij achtentwintig jaar geleden als ZZP-er op een trekker begon. Dit zien Peet en Angelique als start van hun bedrijf op deze plek. In 1988 kwam er een minigraver bij. Eentje werd twee en nog meer. En zo groeide het loonwerk en het aantal medewerkers. Ook de werkzaamheden werden steeds meer divers. Ze werkten voor hoveniers, aannemers en collega loonwerkers. Ze reden zand en grond bij aanleg van wegen en verkeerspleinen. Het was druk in de regio.

En zonen…..

pvleeuwen2

Ja, die hadden er ook wel zin in. Arie, de oudste, deed de loonwerkers opleiding in Houten. Dat houdt ook in repareren van trekkers en onderhoud van machines. In 2011 namen ze de mechanisatie over van Jan Onderwater. Dit was een kolfje naar de hand van Jeroen die daarvoor leerde. Hij doet nu de werkplaats waar onderhoud en reparatie wordt gepleegd. Samen met hun ouders vormen Arie en Jeroen de firma. Dan Eddie die bij de medewerkers hoort. Ook hij deed een opleiding loonwerk. Dat is onderhand een echt specialisme geworden. Je kunt het zo gek niet bedenken. Sloophout breken, groenhopen verkleinen, rioolwerk, bouwputten uitgraven, noem maar op; Eddie is van alle markten thuis.

Wie schrijft, die blijft

pvleeuwen3

Angelique doet altijd al de planning van het werk en de boekhouding. Zij wordt tegenwoordig bijgestaan door dochter Elsje, die ook de verkoop van agrarische benodigdheden doet. En zo is de cirkel rond. Ze zijn open met landelijke fietsdagen zoals de Poldertocht met Hemelvaart, en ook daar bleek veel belangstelling voor. Ook stonden zij op de eerste Stompwijkse Landleven Fair tijdens de laatste paardendagen in juli. Veel werk, maar het werd een groot succes.

De kachel

Dat is een verhaal apart. Om hun huizen en bedrijfsgebouwen te verwarmen schaften zij een verwarmingsketel aan die wordt gestookt met houtsnippers. De snippers maken ze ook zelf.

Ze willen alles graag in eigen hand houden. Groter groeien hoeft niet. Ze hebben nog wel wat koeien en kalveren in de wei lopen. Het boerenbloed stroomt waar het niet gaan kan. 

Komende zaterdag 22 augustus houden ze open huis. Dan is iedereen welkom om een kijkje te nemen.

Peter, Angelique en kinderen: Nog veel geluk in de Stompwijkse polder!

Agnes van Boheemen-Vollebregt