Open dag Akkerlust

akkerlust 1

Aanstaande zaterdag 5 september is iedereen welkom op de bekende boerderij aan de Stompwijkseweg 55a. Vele generaties van Boheemen hebben hier al geboerd. De boerderij bestaat  250 jaar, waar we nog wel meer van zullen horen. (Ome) Kees van Boheemen, 93 jaar oud, woont nog in de bungalow er naast. Peter en Coby in de boerderij. Zij zijn alle dagen volop in de weer. Coby vooral met de gasten uit binnen- en buitenland, de schoolklassen, groepsbijeenkomsten enzovoort. Peter melkt en doet alle voorkomende werkzaamheden. Zoon Rick, de volgende generatie, werkt mee en heeft nog een baan erbij. 

V.O.F

Ruim zeven jaar vormt Rick nu een firma met zijn ouders. Hiervoor heeft hij de MBO in Gouda gevolgd. Voor deze opleiding heeft hij op verschillende bedrijven stage gelopen tot in Tasmanië aan toe. Daar waren de aantallen koeien veel groter dan hier. Dat zag hij hier ook als toekomst. De gemeente was bij de aanvraag van de bouwvergunning  positief.  Zij zijn al blij dat er nog boeren over blijven, en zo voor een groene polder zorgen in de verstedelijkte Randstad. Een brug er bij over de Stompwijkse Vaart was nog even een probleem. Maar zonder brug geen stal, dus ook de brug kwam. 

Stallenakkerlust 2

akkerlust 3

Er is in de loop der jaren al heel wat verbouwd en afgebroken, en ook nu ging een oude varkensschuur plat voor een nieuwe jongveestal. In het verleden  kochten ze altijd drachtige koeien, maar nu willen zij zelf gaan opfokken. En dan de nieuwe melkveestal waar zo’n 200 koeien in kunnen. En die natuurlijk aan alle eisen voldoet van de maatlat duurzame veehouderij (MDV).  Geen robot maar een 22-stands swing-over melkstal. Wat dat betekent kunt u zaterdag met eigen ogen gaan bekijken. Rick is een enthousiast verteller; je kijkt je ogen uit. En ga niet in het melklokaal op zoek naar de melktank, zoals ik, want die staat buiten. Met warmteterugwinning en voorkoeler.

Toekomst

Van jongs af aan was Rick al van plan boer te worden. De dieren en de afwisseling van de seizoenen vindt hij helemaal geweldig. De koeien zijn een groot deel van de dag in de wei te vinden, dat is een prachtig gezicht. Sinds kort woont hij samen met zijn vriendin Annemarieke van Os. Als zijn ouders op vakantie gaan mogen ze proberen om het bedrijf samen te runnen. Het zal een hele opgave worden. We mogen blij zijn dat er nog boeren over blijven in Stompwijk.

Familie van Boheemen:

veel succes en een mooie open dag toegewenst! 

Agnes van Boheemen -Vollebregt

akkerlust 4