Stompwijk helpt Nepal: bezoek uit Nepal!

nepal

Een van de projecten die “Stompwijk helpt Nepal” heeft gesteund was het herbouwen van de school in Nalang, in de provincie Dhading (ten westen van Kathmandu). Bharat Regmi, oprichter van de school en Fair Trade koffieplantage, is nu op bezoek bij Ilse en Fred! Samen met Sumitra Shrestha is hij in Nederland om zaken te doen en om Ilse en haar gezin te bezoeken. Ook vindt hij het belangrijk om te informeren over de ramp en hoe het nu gaat in Nepal. Daarom heeft Bharat een presentatie gegeven op de Maerten van den Velde school bij de groepen 5 t/m 8. 

Bharat vertelde enthousiast zijn verhaal. Hoe hij als kleine jongen van 7 jaar 2 uur moest lopen naar de dichtstbijzijnde school. Toen hij 12 jaar was had hij zichzelf voorgenomen dat hij er later voor zou zorgen dat in zijn dorp een school zou komen. Dat is gelukt! Hij liet zien hoe de eerste leraar die hij in dienst had genomen in een schuurtje les gaf. De kinderen zaten op de grond, de leraar kon niet rechtop staan omdat het plafond te laag was. Met hulp van buitenaf is er een schoolgebouw neergezet. De school heeft zich over de jaren ontwikkeld tot een boarding school, met 10 klassen (primair en secundair onderwijs).  

Bharat vertelde over kinderen die niet naar school mochten omdat ze thuis moesten helpen, als oppas voor kleine broertjes en zusjes of als herder voor de geiten bijvoorbeeld. Hij vertelde het verhaal van een 11 jarige jongen die 6 uur moest lopen met 25 kg in de rieten mand op zijn rug – voor slechts 50 rupees (dat is 40 cent). Hiermee kan hij voor 1 persoon voor 2 dagen rijst kopen. Bharat heeft deze jongen gesponsord en naar school gestuurd. Nu is hij 16 jaar, heeft zijn examen gehaald en wil hij gaan werken als gids, net zoals Bharat is begonnen. 

De foto’s van de aardbeving, wat er allemaal verwoest is en hoe het leven nu is in Nepal, maakten door deze verhalen nog meer indruk op de kinderen. Veel kinderen stelden vragen (in het Engels!) over de aardbeving en hoe het nu is in Nepal. Bharat en zijn gezin slapen nog steeds buiten omdat bijna iedere dag nog naschokken voelbaar zijn. De manier van bouwen probeert men nu meer aardbevingsproof te doen. Bharat vertelde dat eind van deze maand de beschadigingen aan de school in Nalang verholpen zullen zijn. Ondertussen wordt er les gegeven in de goede ruimtes van de school en onder een afdak.

De belangrijkste boodschap van Bharats verhaal was tweeledig. Enerzijds wilde hij laten zien hoe belangrijk onderwijs is, onderwijs geeft kinderen een betere kans in de toekomst. Anderzijds wilde hij laten zien hoe dankbaar de mensen in Nepal zijn dat de kinderen en hun dorpsgenoten iets hebben willen doen voor zijn land. Een groot DANK U WEL dus vanuit Nepal!

 Op 14 oktober vertrekt Mariska voor 2 weken naar Nepal. Ze zal o.a. op bezoek gaan in het dorpje Chinkha om te kijken of de waterbuffel is aangeschaft. Het resterende geld van onze inzamelingsacties gaan we zo goed mogelijk besteden.

 Mariska