Drukbezochte bijeenkomst over afvalbeleid

Drukbezochte bijeenkomst over afvalbeleid

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg kijkt terug op een drukbezochte OpenRAADhuisavond die geheel gewijd was aan een mogelijk nieuw afvalbeleid.

De OpenRAADhuisavond van 22 september vond opnieuw op locatie plaats en trok weer een volle zaal. Dit keer was de Raad te gast bij FOX AOB (Fransstraat in Voorburg). De avond startte met een presentatie door Avalex over het voorgestelde nieuwe afvalbeleid: ‘Omgekeerd Inzamelen’. Bij omgekeerd inzamelen gaat het om het inzamelen van grondstoffen. Waar je nu recyclebaar afval zelf wegbrengt en je huisvuil wordt opgehaald, is dat andersom: het gescheiden in te zamelen afval wordt opgehaald en het laatste beetje grijze afval breng je naar een ondergrondse container dicht in de buurt.

De aanwezige inwoners stelden veel en ook kritische vragen en gaven de aanwezige raadsleden veel reacties en opmerkingen mee voor de politieke discussie straks in de Raad. Belangrijkste zorg van de  inwoners was of men straks dezelfde service heeft en hoe ver men moet lopen met het resterende grijze afval. Zo werd onder andere gevraagd naar de mogelijkheid om grijs afval toch te laten ophalen en hoeveel containers men straks in de voortuin heeft staan.

Al deze punten worden door de raadsleden meegenomen tijdens de discussie in de commissie Openbaar Gebied op dinsdag 29 september a.s. En op 13 oktober a.s. neemt de Raad een besluit. Om een besluit te kunnen nemen moeten alle zes de deelnemende Avalex gemeente instemmen. Bij een positief besluit zal de invoering in 5 jaar tijd plaatsvinden, met een aanpak per wijk, inclusief informatieavonden en communicatie naar de inwoners toe.

De gemeenteraad organiseert maandelijks een OpenRAADhuisavond op locatie. Hierdoor kunnen Raadsleden makkelijker en op informele manier in contact komen met inwoners en organisaties, liefst in hun eigen omgeving. Inwoners (organisaties/verenigingen/stichtingen) zijn ook welkom om zelf onderwerpen aan te dragen.

De volgende OpenRAADhuisavond staat gepland voor 27 oktober a.s. Hier zal naar verwachting  een presentatie worden gegeven over de aanpak van Jeugdwerkloosheid in de gemeente Leidschendam-Voorburg, in samenwerking tussen de gemeente, het onderwijs en de ondernemers. Via www.leidschendam-voorburg.nl vindt u de actuele agenda zodra deze bekend is.