Bezichtiging Oranje Zaal Huis ten Bosch

agnes hofstede 1

Meestal is het mijn moeder, Ria van Dijk, die in de pen klimt om jullie mee te laten genieten van haar belevenissen, deze keer heb ik het stokje eens van haar overgenomen.  

Na lang proberen was het ons eindelijk gelukt om drie kaartjes te bemachtigen voor een bezichtiging van de Oranje Zaal van Huis ten Bosch. Deze is opengesteld voor publiek, voordat straks Willem Alexander en zijn gezin er gaan wonen.  Dus afgelopen vrijdag togen we met z’n drietjes vol verwachting naar Den Haag. Het was allemaal super geregeld, bij de kaartjes kreeg je ook een parkeerticket, bij het parkeerterrein aangekomen kregen we een ontheffing om door te rijden naar het paleis zodat we ma daar konden afzetten en zij niet het hele eind hoefde te lopen. Daarna door de marechaussee, de kaartjes moesten precies overeen komen met je naam op je ID bewijs en daarna naar de ingang. Daar werden de kaartjes gescand en konden we in een soort keet wachten totdat onze rondleiding van start ging. In de keet hingen allemaal foto’s van de koningen en koninginnen door de eeuwen heen, alleen dat was al mooi om te zien. Eindelijk gingen we dan van start, via de binnenplaats en de vestibule kwamen we in de hal van het bordes. Daar werd een korte film getoond over de historie van Huis ten Bosch en haar bewoners. Daarna mochten we de Oranje zaal in, werkelijk in een woord Schitterend!! Diep onder de indruk van de prachtige schilderingen.  

Het is een acht-hoekige kamer en opgebouwd uit drie rijen schilderingen. Elke rij, de onderste, middelste en bovenste vertelt het eigen verhaal. Geweldig gewoon. Na 20 minuten moesten we helaas de zaal weer verlaten, er stond alweer een andere groep te trappelen.  De gids heeft feiten verteld waarvan we niet op de hoogte waren….dus het was niet alleen mooi maar nog leerzaam ook. Fotograferen was nergens toegestaan….maar stiekem, toch een paar foto’s genomen.
Een bijzondere ochtend! 
 

Agnes Hofstede- van Dijk