Nieuwsflits gemeente Leidschendam-Voorburg

Duurzaam alternatief voor reconstructie Stompwijkseweg

De gemeenteraad heeft 1 juli 2015 geld beschikbaar gesteld voor een totale reconstructie van de Stompwijkseweg. De afgelopen maanden zijn er technische onderzoeken verricht ter voorbereiding op deze omvangrijke reconstructie-opgave.

Nader onderzoek heeft nu uitgewezen dat de kadewand van de Stompwijkseweg van een betere kwaliteit is dan werd gedacht. Er is altijd vanuit gegaan dat deze kadewand volledig zou moeten worden vervangen door een nieuwe. Nu is aangetoond dat de kadewand ook kan worden gerenoveerd. Door het bijplaatsen van ondergrondse ankerstangen kan de kade weer ten minste veertig jaar mee. Een oplossing die duurzamer en goedkoper is; er is immers aanzienlijk minder nieuwe damwand nodig. Het werk is hierdoor ook minder ingrijpend voor de omgeving. Overigens komt niet de gehele kadewand in aanmerking voor renovatie. Op de plaatsen waar het niet kan wordt een nieuwe wand geplaatst. De nieuwe inzichten zijn onder andere besproken met het hoogheemraadschap van Rijnland en de kabel- en leidingenbeheerders. Ook deze partijen vinden renovatie een goede oplossing voor de toekomst. De Klankbordgroep Stompwijk heeft eveneens vertrouwen in renovatie.

Na afweging van de voor- en nadelen wordt de gemeenteraad voorgesteld in te stemmen met het plan de bestaande kadewand te renoveren waar dat mogelijk is. Nadat de gemeenteraad hierover een beslissing heeft genomen begint de procedure van aanbesteding. In het derde kwartaal van 2016 kunnen de wegwerkzaamheden dan van start.