Buitenlanders beheersen de wedstrijden

Marathonschaatsen: Afgelopen zaterdag werd in Hoorn de 6e wedstrijd van de KPN-cup verreden om de Sjoerd Huisman bokaal. Deze fenomenale schaatser overleed in 2013, totaal onverwacht, op 27 jarige leeftijd aan een hartstilstand. Ter herinnering is de Marathon in Hoorn naar hem vernoemd. De wedstrijden werden geopend door de Top van de Regio Rijdsters waaronder Tjilde Bennis. Tjilde finishte als 18e. Ze had pech. In de laatste ronde van de massasprint werd ze gehinderd door een vallende schaatsster waardoor haar snelheid verloren ging.

Bij de beloften was Christiaan Hoekstra zeer actief, hij reed de snelste ronde maar miste de ontsnapping van acht rijders aan het eind van de wedstrijd. De ontsnapten pakten bijna een ronde voorsprong. De jury was amateuristisch bij de sprint van het peloton, door twee keer te bellen voor de laatste ronde, waardoor Christiaan als 15e finishte. Hij behoudt de leiding in het klassement. Bij de dames won de Italiaanse Francesca Lollobrigida voor Bianca Hoogenboom en Janneke Ensing. Deze leidt het klassement.

De Belg Bart Swings won bij de Topdivisie voor de Fransman Alexis Contin. Swings was de slimste van het voltallige peloton. Hij ontsnapte ruim twee ronden voor de finish. Evert Hoolwerf werd 3e. Thom van Beek werd 13e.

Volgende wedstrijden a.s. woensdag voor de master en de beloften op de 3 km lange buitenbaan van FlevOnice. Start om 19.00 uur. Zaterdag is het Sinterklaas waardoor er zondag wederom op FlevOnice de eerste marathon op buitenijs wordt verreden. Start om 8.30 uur voor de dames en 10.30uur voor de heren.