Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stond voor de A en B de ‘verre’ rit naar Schoonhoven op het programma. Voor de C stond Delftse Hout gepland, maar dat werd voor de C1 toch liever Katwijk. Logisch met dit mooie weer. Om half 9 stonden ruim 60 fietsers klaar voor vertrek.

Enkele leden werden verrast door een defecte Knipbrug en moesten daardoor een eind omrijden om in Stompwijk te komen. Eentje belde mij zelfs op om te zeggen dat hij de start niet ging halen en of we hem tegemoet konden rijden. Omdat ze ook wel eens op mij wachten als ik een beetje laat ben kon ik dit natuurlijk niet weigeren. Daarom vertrok de A1 met 10 man met een ommetje via de Vlietlanden. Daarna reden we alsnog langs de A12 naar de Rotte en richting de Brienenoordbrug. We hoefden er niet overheen, maar even heen en weer tot boven kan natuurlijk wel. De jeugdige ongehoorzaamheid op kop van de groep koos daar dus voor en iedereen volgde enthousiast voor het sprintje naar boven. De energie was toen nog lang niet op, want met het windje veelal in de rug werd de 22km langs de Lek naar Schoonhoven in vliegende vaart afgelegd. Het terras van Lekzicht stroomde al snel vol en dat kwam de snelheid van bedienen niet ten goede. Gelukkig zaten we heerlijk in de zon en valt er na een week Tour de France genoeg te kletsen. Intussen genoten we van het uitzicht over de Lek. De terugweg langs de Vlist en de Reeuwijkse Plassen verliep ondanks de toenemende drukte prima en met de wind schuin tegen reden we na ruim 110km Stompwijk weer binnen.

Arno van Rijn

De B vertrok zondag met z’n 11-en (7 mannen/4 vrouwen) naar Schoonhoven. We vertrokken met de zon als partner voor de mooie Groene Hartroute. Ondanks de venijnige tegenwind werd er een pittig tempo aangehouden. Zelf kon ik maar mee tot Waddinxveen, want ik moest vroeg terug zijn. Vandaar ben ik, met voordewind, langs de Gouwe via Boskoop en de Otweg teruggereden. Vanaf Hazerswoude tot Leiden ben ik meegereden met een groep van 6 “losse rijders”. Dat was lekker rijden. Weer thuis stond de km-teller op 65 km. Naar verluidt arriveerde de B-groep met 40 km op de teller bij het restaurant “Lekzicht”, de koffiestop in Schoonhoven. De terugreis van hen werd helaas ontsierd door een valpartij bij Benthuizen toen, bij een versmalling, een auto door kwam zetten. Gelukkig kon de groep de reis wel compleet vervolgen.

Hans Heemskerk

De C 1 groep

De koffietent voor ons vandaag staat in Katwijk en niet zoals op de kalender staat Het Rieten Dak in het Delftse Hout, waar de C2 wel heen gaat. De zon scheen al uitbundig, alleen waaide het nog behoorlijk. Met 4 vrouwen en 4 mannen, inclusief Willem reden wij richting Zoeterwoude. We dachten dat we nog even op Ellie v. V. moesten wachten maar die reed door, waarschijnlijk naar een andere groep. Bij Leiden, de Voorschoterweg oversteken en toch maar gestopt voor het rode licht! Laat er nou net ook een politieauto stoppen, pff! Dan over het opnieuw geasfalteerde Delftse Jaagpad langs de Vliet, waar Jan nog nooit gefietst had, zo naar de Korte Vliet. Langs het Valkenburgse Meer, Wassenaar naar de Klip. Het gaat heerlijk zo, met het windje mee en een mooie omgeving. Bij Katwijk even een drinkpauze en door de duinen naar de Boulevard. Waar ik al een beetje bang voor was (had ik daar nou over gedroomd?) onze koffietent `t Zeepaviljoen was er niet meer, gesloopt! Dan maar de eerste de beste en die bleek “Zomers” te heten! Ze gingen net open, dat kwam mooi uit. Gelijk met ons arriveerde een groepje dames die daar op matjes hun yoga oefeningen gingen doen. Wij mochten ook mee doen maar nee, toch maar niet! Hier smaakte de koffie ook prima hoor, maar we misten toch onze verwachte borreltjes. Bij navraag bleek “onze” koffietent nu “Zilt” te heten en een stukje verderop te staan. Gaan we volgende keer vast opzoeken! Met Jan en Aad weer op kop reden we de boulevard verder af, de drukte, door het mooie weer, was zeker ijsje toerclubmerkbaar. De westenwind was ook duidelijk aanwezig en behoorlijk krachtig maar de mannen lieten zich niet kennen en hielden het tempo goed vast! Daarna rijden we door Wassenaar en voor we er erg in hadden gingen we toch richting de Knipbrug, terwijl we wisten dat die door mankementen al de hele week open staat! Tja wat dan? Dan maar verder en via Leidschendam naar het Sluisplein. Daar was iedereen wel bereid om te stoppen bij IJs & Zo voor een bolletje ijs, lekker hoor! Dan op naar Stompwijk waar we rond half een waren met 60 km. erop.

Annie van Rijn

De Avond FietsTweedaagse op donderdag en vrijdag

Donderdag was ik helaas verhinderd voor de 50 km-route. Jaap de Jong heeft toen met een man of twaalf een mooie route gereden. Vrijdagavond arriveerde ik om effe half zeven in de kantine voor de inschrijving van de 50 km-route. In plaats van de verwachte man of 50 kwamen er twintig opdagen. Kennelijk zijn de agenda’s van de potentiële deelnemers/-neemsters door de 24-uurseconomie (te?) overvuld om zich een avondje vrij te maken. Wij zijn met een B-groep van 4-man (Aad de Haas, Wim Loomans, Tinus van der Geest en ondergetekende) eerder weggereden. De gecombineerde A-groep haalde ons bij Leiderdorp in, maar wij zijn als B-groep bij elkaar gebleven. Het verste punt van de tocht was de brug bij Nieuwe Wetering. Bij Koudekerk sloot een groep (Annie van Rijn, Aad Bennis en Jan van der Vegt) bij ons aan. Door de donker wordende lucht ben ik bij Hazerswoude afgehaakt (geen licht op de fiets). Thuis stond de teller op 65 km. Dus de norm van 50 km ruimschoots gehaald. Tip: Volgend jaar eerder starten, dan is er tijd voor een koffiestop onderweg.

Hans Heemskerk

Aanstaande zondag 17 juli is het kermisweekend in Stompwijk. De A rijdt dan naar Cruquius. De B rijdt waarschijnlijk liever naar Langevelderslag en voor de C is de koffiestop gepland bij het pannenkoekenhuis in Meyendel.

Een week later op 24 juli gaan de A en B naar Harmelen. De C rijdt dan naar Noordwijk. Vertrek van alle ritten is gewoon om 8.30u vanaf het Klaverblad.