Provincie wil van Stompwijkse Molens af

De provincie Zuid-Holland wil af van De Drie Molens aan de Stompwijkseweg bij Wilsveen. De provincie is beheerder van de molendriegang. Er wordt nu bezien aan welke instantie de molens het best overgedragen kunnen worden. Daarbij gaat zorgvuldigheid voor snelheid, aldus een zegsman van de provincie.

De Drie Molens zijn de laatsten die de provincie in eigen beheer heeft. Ze dateren uit de periode 1650 – 1680. Oorspronkelijk waren er vier molens. Het vierde exemplaar werd in 1840 gesloopt. De overige drie werden in 1951 stilgelegd. De schepraderen waren niet meer nodig om het water van de polder weg te pompen. Dat werd voortaan gedaan door elektrische pompen.

De Drie Molens staan in het gebied dat valt onder hoogheemraadschap Rijnland. Ze zouden onder beheer kunnen komen bij de Rijnlandse molenstichting. Die heeft 46 molens in drie molensbeheer. Een andere optie is de oprichting van een nieuwe molenstichting in Leidschendam-Voorburg waar dan niet alleen de drie molens onder zouden vallen maar ook De Salamander in Leidschendam en De Vlieger in Voorburg.

De Drie Molens draaien sinds kort weer eens per maand na een restauratie die 3 jaar duurde. Zo moest bij de middelste molen een nieuw betonnen fundament worden aangelegd om scheefzakken te voorkomen. De werken hebben de provincie miljoenen gekost.

De oorspronkelijke vier molens dienden om het water in de Driemanspolder, een moeras en later veengebied van zo’n 1000 hectare, weg te pompen. Aan de Kostverlorenweg stonden er toen ook nog vier.  

Molenaar Vellekoop bezorgd over toekomst 

Leen Vellekoop, molenaar van de ondermolen, deel van de drie Stompwijkse molens, maakt zich zorgen over de toekomst. Dit nu de provincie te kennen heeft gegeven van het beheer van de molens af te willen.

Vellekoop werkte zelf 41 jaar voor de provincie. ,,In mijn tijd hadden ze een eigen molenbureau binnen de afdeling cultuur waar drie man werkten. Toen gaf de provincie ook nog overal subsidie voor. Nu zien ze het beheer van de molens niet meer als kerntaak. Dus wordt het allemaal uitbesteed. Net als bij de wegen. Ik ben er niet blij mee.’’

De molenaar – ,,ik ben ergens midden tachtig’’ – zit al zestig jaar in de Stompwijkse molen, de meest oostelijke van het trio. De afgelopen drie jaren werden de drie molens grondig gerestaureerd. Met name aan de middelste moest veel gebeuren. Die zakte scheef.

Er werd dus een nieuw betonnen fundament aangelegd. ,,Maar helemaal recht krijg je hem toch niet meer’’, aldus Vellekoop, die vanuit het Westland naar Stompwijk kwam, samen met zijn bruid.

,,De molenaar die er toen in zat ging weg. Dat hadden wij gehoord. Dus trokken wij er in. Er was nog geen pad naar de molen. Gas, water, elektra ontbraken. Toen waren de molens nog van het polderbestuur. Later zijn ze door de provincie gekocht. We hebben nog vier jaar moeten wachten op de nutsvoorzieningen. Maar het was een mooie tijd, hoor. We hadden vijf petroleumlampen. Butaangas uit flessen. We vingen regenwater op. Het toilet was toen buiten. Allemaal vergane glorie.’’

Zijn buren in de andere twee molens wonen er nu ook al zo’n 35 jaar. Daarvoor wisselden de bewoners elke paar jaar, mede vanwege de omstandigheden. Het vee dat toen rondom de molens scharrelde zit inmiddels in afgesloten weiden. Echt ‘pompen’ hoeven de molens niet meer; die taak is door een gemaal overgenomen.

Aan onderhoud hoeft Leen alleen het grasveldje rondom te molen te maaien. Hij en zijn twee mede-molenaars hebben wel besloten de molens eens per maand te laten draaien. ,,Voor de show en omdat het goed is voor het raderwerk’’, vertelt Leen. Geruchten dat er sprake is van houtrot nadat de molens drie jaar stil stonden, spreekt hij tegen.

Gemeente weet van provinciaal molenplan

De gemeente is op de hoogte van het voornemen van de provincie om het beheer van De Drie Molens bij Stompwijk af te stoten. Er is echter nog geen overleg met het provinciaal bestuur over geweest. De provincie heeft de gemeente ook niet gevraagd mee te denken over het plan.

Dat stelt een woordvoerder van B&W naar aanleiding van een publicatie van Vlietnieuws.nl over De Drie Molens. Het gemeentebestuur heeft overigens geen plannen om zelf een molenstichting op te zetten die het beheer van de drie molens zou overnemen. In die stichting zouden dan ook de molens De Salamander en De Vlieger opgenomen kunnen worden. Beide laatstgenoemden vallen nu elk onder een eigen stichting.

Ingezonden door Vlietnieuws.nl

 

Een gedachte over “Provincie wil van Stompwijkse Molens af”

  1. mijn man en ik zijn beide 63 jaar en zouden heel graag naar zo n molen verhuizen ,is daar een kleine kans op ,wij zouden daar erg blij mee zijn en mee werken aan alle verbeteringen,hopelijk is er iemand die hier op kan antwoorden,wie weet.

Reacties zijn gesloten.