Vraagtekens bij bouw villa’s Stompwijkse molens

Er zijn vragen gerezen over de bouw van vier kapitale villa’s bij de drie Stompwijkse molens. Twee zijn al bijna af, twee andere moeten nog neergezet worden. De panden kosten tussen 625.000 en 1 miljoen euro.

De villa’s staan middenin de weilanden, ten noordwesten van de molens. De Bovenmolen is het dichtstbij. Vanuit de villa’s is er vrij uitzicht op de molens.

De panden worden neergezet in agrarisch gebied. Volgens de initiatiefnemers, de Ambog groep b.v. uit Den Haag: een bedrijf van de bekende familie Hilders, wordt gebruik gemaakt van een zogenoemde ‘ruimte-voor-ruimte regeling’. Dat wil zeggen dat de bouwrechten worden gebruikt van elders in het gebied gesloopt onroerend goed.

Over die regeling bestaat geen eenduidig beeld. Volgens de provincie kan de regeling alleen gebruikt worden als elders ‘in dezelfde polder’ iets gesloopt is. Volgens waarnemers is dat niet het geval.

De gemeente hanteert een eigen ‘ruimte-voor-ruimte regeling’. Daarbij wordt uitgegaan van sloop elders in het hele buitengebied van Stompwijk. Volgens de gemeente heeft de provincie nog nooit bezwaar gemaakt tegen die invulling van de regeling.

Toestemming voor de bouw is al zo’n vijf jaar geleden door het toenmalige college van B&W gegeven. Oorspronkelijk was 2012 als bouwjaar gepland. De crisis gooide echter roet in het eten. Alle vier panden zijn al verkocht, zo claimen de bouwers. Er wordt geworven met het vrije uitzicht en het zicht op de molens. Overigens mogen de villa’s – waarvan de grootste een stuk grond van 5000 vierkante meter omdat – nog uitgebreid worden.

Bron: Vlietnieuws