Gemeente machteloos tegen tractoren

De gemeente kan niets doen tegen tractoren die via de bruggen over de Vliet Leidschendam en Voorburg in- en uitrijden. Ambtenaren van de gemeente hebben geen mogelijkheden de tractoren tegen te houden. Dat heeft wethouder Floor Kist het VVD-raadslid Bart Eleveld laten weten.

Tractoren mogen via de Sluisbrug in Leidschendam zonder beperking alleen het centrum uitrijden, richting Nieuwstraat. Tegelijk mag de asdruk niet meer dan 6000 kilo zijn. In omgekeerde richting mogen tractoren hier niet het water kruisen.

De Wijkerbrug en de Kerkbrug (beiden in Voorburg) mogen tractoren wel gebruiken mits de asdruk niet meer is dan 4000 kilo. Voor de Oude Tolburg gelden helemaal geen beperkingen. Er bestaan geen ontheffingen voor de regels ten aanzien van tractoren.

Overigens zijn alle bruggen verboden terrein voor vrachtwagens. Borden die dat aangeven zijn echter soms nauwelijks te zien. Dat is vooral bij de Kerkbrug het geval. Voor vrachtwagens bestaan wel ontheffingen, zo geeft de wethouder aan.

Kist stelt dat er nog dit najaar een gerichte actie van politie en gemeenteambtenaren bij de bruggen plaats gaat vinden gericht op tractoren die de oeververbindingen onterecht gebruiken. Verder hoopt de wethouder dat met ingang van 2017 het rijk voor tractoren een kenteken verplicht stelt. Dat zal het veel makkelijker maken bestuurders te beboeten.

Bron: Vlietnieuws