Woningbouw bij Stompwijkse molens mag

De provincie Zuid-Holland gaat akkoord met de bouw van vier villa’s direct bij de drie Stompwijkse molens en de bouw van twee woningen en een grote schuur. Dat heeft een zegsman van de provincie laten weten.

De vier villa’s worden gebouwd in de weilanden bij de Stompwijkse weg. Ze komen onder de rook van de meest westelijke molen te staan. De twee woningen en schuur worden gebouwd op een stuk grond in Wilsveen (Wilsveen 17); ten oosten van de molens.

De gemeente beriep zich bij beide projecten op een zogenoemde ‘ruimte-voor-ruimte-regeling’. Die houdt in dat als er elders in het gebied een pand wordt gesloopt, de ‘bouwrechten’ kunnen worden hergebruikt op een andere plek.

De gemeente nam daarbij het hele buitengebied van Stompwijk als maatstaf. Critici van de bouwplannen – die volgens hen het zicht op het cultureel erfgoed de drie molens belemmeren – beweerden dat de regeling alleen gebruikt zou mogen worden bij sloop in dezelfde polder.

Het bestemmingsplan voor dit gebied heeft de provincie in 2009 onder andere beoordeeld op basis van de toen nog geldende ruimte-voor-ruimte-regeling, aldus de woordvoerder van de provincie. ,,Ook binnen de huidige kaders voor ruimtelijke kwaliteit passen deze plannen. Het kan wat betreft de provincie voorkomen dat gewenste transformaties gebiedsgericht zijn of worden opgepakt als dat per saldo tot een betere ruimtelijke kwaliteit leidt. Een gemeente kan een dergelijke aanpak dus ook als beleidslijn aanhouden wat ons betreft.’’

,,Voor de genoemde locaties bestaat dus volgens ons geen strijdigheid met het provinciale beleid. We hebben overigens eerder de plannen nog eens tegen het licht gehouden toen er bij ons een klacht binnenkwam over de ontwikkelingen hier. Ook toen hebben we vastgesteld dat er geen strijdigheid was’’, zo laat hij weten.

Bron: Vlietnieuws